Županija i HGK Koprivnica organizirali okrugli stol na temu „Stanje i perspektive visokog obrazovanja u Koprivničko-križevačkoj županiji“

U organizaciji Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica danas je u prostorijama HGK – ŽK Koprivnica održan okrugli stol „Stanje i perspektive visokog obrazovanja u Koprivničko-križevačkoj županiji“ na kojem su sudjelovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik HGK – ŽK Koprivnica Marin Pucar, direktor HGK– ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marijana Ivanek – Martinčić, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša te predstavnici gradova, ravnatelji srednjih škola, članovi Gospodarskog vijeća ŽK Koprivnica te gospodarstvenici.

Okrugli stol je otvorio i moderirao predsjednik HGK – ŽK Koprivnica Marin Pucar, a kao glavna tema razmatrala se perspektiva visokog obrazovanja u Koprivničko-križevačkoj županiji kroz predstavljanje studijskih programa i područja suradnje Sveučilišta Sjever i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima sa Županijom, srednjoškolskim ustanovama i gospodarstvom.

„Poveznica između obrazovanja i gospodarstva mora biti što čvršća kako bi obrazovali mlade ljude za ona zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada. Ključno je da im gospodarski subjekte pruže praksu i daju uvid u polovne procese već za vrijeme studiranja kako bi došli što spremniji i s konkretnim znanjima na svoja buduća radna mjesta. Cjeloživotno obrazovanje i konstantna edukacija su jedini put prema uspješnoj karijeri i toga mladi ljudi trebaju biti svjesni jer jedino će znanja i vještine u ovom dobu informatizacije i automatizacije procesa, biti komparativna prednost radi koje će biti konkurentniji pred drugima“ naglasio je u svojem izlaganju Pucar.

Župan je zahvalio svim sudionicima okruglog stola te istaknuo potrebu da svi dionici sustava u svojim segmentima daju maksimalni obol kako bi perspektiva mladih kako u županiji, tako i u Hrvatskoj bila što bolja.

„Županija, iako nema nadležnost u visokoškolskom obrazovanju, nudi programe stipendiranja studenata, a ove akademske godine dodijelili smo najviše stipendija dosad, njih 35. Jedan od najvažnijih kriterija za dodjelu bila je i deficitarnost zanimanja za što smo kroz bivši program kreditiranja i novi program stipendiranja koji provodimo treću godinu zaredom, za koji godišnje izdvajamo 2,6 milijuna kuna. Jedan smo i od donatora te podržavamo rad Zaklade HGK odnosno školovanje studenata deficitarnih zanimanja s 20.000 kn godišnje. Duboko smo svjesni gospodarskih problema s kojima se svi suočavamo, i na nama je da zajednički osmislimo programe i reagiramo kako bi ludi ostali u svojim sredinama i tamo pronašli zaposlenje“, istaknuo je župan te napomenuo kako je sinergija između obrazovnih institucija, javne uprave i gospodarstvenika nužnost koja nema alternative.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasivši važnost stipendiranja i poticanja izvrsnosti.  Svoje visoke obrazovne institucije su predstavili dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marijana Ivanek – Martinčić te prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša koji su predstavili programe te uspjehe koje njihove institucije i studenti postižu. Naglasili su važnost suradnje Županije, gospodarstva i visokog obrazovanja uz napomenu kako visoka učilišta ne smiju ostati izdvojeni entiteti.

U raspravi nakon izlaganja osvrt na stanje u gospodarstvu dali su i vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić koji je istaknuo zadovoljstvo pristupom i suradnjom na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima te Darko Jambreković iz križevačkog Radnika koji je pojasnio aktualne potrebe graditeljskog sektora. O važnosti stvaranja obrazovnih programa budućnosti te o održivoj ekonomiji govorio je Krešimir Buntak sa Sveučilišta Sjever.        

Zaključci s okruglog stola poslužit će kao smjernice u definiranju novih strateških ciljeva Županije, Sveučilišta Sjever i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, a na prijedlog Marina Pucara u narednom razdoblju održat će se i okrugli stolovi slične tematike na Sveučilištu Sjever te na VGU u Križevcima.

Služba ureda župana