Županija donirala vrijednu opremu vatrogascima u Kalinovcu i Ferdinandovcu

Župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić u utorak, 23. listopada prisustvovali su primopredaji vatrogasne opreme vrijedne 80 tisuća kuna, koja je nabavljena za dobrovoljna vatrogasna društva Kalinovac i Ferdinandovac iz proračuna županijske Vatrogasne zajednice i u suradnji sa Županijom.

Uz brojne vatrogasce, primopredaji su prisustvovali i načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Kalinovac Danijel Zvonar, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Goran Matoničkin, zapovjednik JVP Đurđevac Matija Markešić, ujedno i pomoćnik županijskog zapovjednika, predsjednik VZO Ferdinandovac i DVD-a Ferdinandovac Danijel Dugina, zapovjednica VZO Ferdinandovac i DVD-a Ferdinandovac Marijana Đođ, predsjednik VZO Kalinovac i DVD-a Batinske Branko Vucikuja, zapovjednik VZO Kalinovac i DVD-a Kalinovac Željko Gelo.

Župan je kazao kako su „dva najvažnija segmenta vatrogastva ljudi i kvalitetna oprema“ te kako Županija i njezina Vatrogasna zajednica kontinuirano pomažu društvima u nabavljaju potrebne opreme.

Drago nam je da smo se okupili kako bismo vatrogascima u Kalinovcu i Ferdinandovacu uručili novu opremu koja će im itekako pomoći u još boljem radu. Iako nam demografske priliku nisu naklonjene i lokalne sredine suočavaju se s nedostatkom operativaca, dajemo sve od sebe kako bismo vam osigurali adekvatne materijalne uvjete. Vatrogastvo nam je uvijek bilo jedan od prioriteta, čak i u kriznim godinama, i nikad nismo smanjili financiranje, a tom ćemo se opredjeljenju posvetiti i nadalje. Veseli nas interes mladih za vatrogastvo, što znači taj sektor ima budućnost, te vas sve pohvaljujem na entuzijazmu, ljubavi i profesionalnosti koje ulažete u ovaj posao. Posebno pohvaljujem i našu županijsku Zajednicu koja besprijekorno funkcionira te ćemo i nadalje u okviru svojih mogućnosti ulagati u vatrogastvo koje je posebnost ovog prostora.“, kazao je župan, dodavši kako su naši vatrogasci kao primjer uspješnog rada prepoznati na razini cijele Hrvatske te su sudjelovali u brojnim izvanrednim i redovnim dislokacijama i intervencijama.

Pohvalama vatrogascima pridružio se i predsjednik Matoničkin, koji je podsjetio kako je u izradi novi Zakon o vatrogastvu te je zahvalio Županiji na dugogodišnjoj podršci i pomoći koju im pruža u svim situacijama.

Iz našeg proračuna i u suradnji sa Županijom, svake godine, uz ostala ulaganja, izdvajamo 360 tisuća kuna za opremanje svih vatrogasnih društava na koprivničkom, križevačkom i đurđevačkom požarnom području. Ove je godine odlučeno da opremu vrijednu po 40 tisuća kuna dobiju Kalinovac, Ferdinandovac i Kloštar Podravski te se nadam kako će im pomoći u daljnjem uspješnom radu.“, dodao je predsjednik Matoničkin te zahvalio svim vatrogascima na savjesnom i predanom obavljanju posla, što je potvrdio i zapovjednik JVP Đurđevac Matija Markešić, istaknuvši kako je vatrogasna oprema iznimno skupa te kako DVD-i Kalinovac i Ferdinandovac mogu poslužiti kao primjer drugim društvima.

Zadovoljstvo donacijama izrazili su i načelnici Danijel Zvonar i Vjekoslav Maletić, a zapovjednici i predsjednici društava naglasili su koliko im je potrebna oprema te su također zahvalili Županiji i županijskoj Zajednici.

Marijana Đođ je u ime VZO i DVD-a Ferdinandovac pojasnila kako su nabavili kacige za šumski požar i za izvanredne dislokacije, rukavice za intervencije, naprtnjače, odijela i čizme za intervencije, velike reflektore, svjetiljke i ribarske čizme te je dodala kako se pripremaju za 130. obljetnicu sljedeće godine, a broje preko 80 članova, plus mladež i djeca. Željko Gelo je u ime VZO i DVD-a Kalinovac kazao kako su kupljena odijela za prilaz vatri te odijela i čizme za šumske požare te je ujedno najavio 8. Kup Dušana Koščića koji će se održati 3. studenoga s početkom u 17 sati u školskoj dvorani u Virju. Dodao je kako broje oko stotinjak članova, 50 odraslih i 50 djece i mladeži, a zahvaljujući dobroj preventivi na tom području uglavnom nema požara.

Župan i suradnici razgledali su opremu, kao i prostorije DVD-ova, te razgovarali s vatrogascima o izazovima s kojima se suočavaju, a na kraju obilaska poželjeli su im mnogo sreće i uspjeha u radu i što manje intervencija.

Služba ureda župana