Županija dala podršku učenju šaha u osnovnim školama

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u ponedjeljak, 2. listopada sastao se s tajnikom Šahovskog saveza Koprivničko-križevačke županije Ivanom Baruškinom i predsjednikom Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije Stanislavom Lovkovićem kako bi razgovarali o uvođenju škole šaha u osnovne škole na području Županije.

Glavni cilj projekta je popularizacija šaha među djecom, koji im donosi brojne prednosti poput razvijanja logičkog razmišljanja i zaključivanja te poticanja koncentracije i kreativnosti, a pokretač ideje je šahovska legenda Gari Kasparov.

Naime, Gari Kasparov i njegova Šahovska zaklada Adriatic imaju misiju promocije šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum i izvanškolske aktivnosti, a preko Ministarstva znanosti i obrazovanja krenulo se s projektom „Šah uz škole“, koji se provodi dvije godine na području Republike Hrvatske. Prije nešto više od godinu dana, prilikom posjeta Garija Kasparova potpisana je Deklaracija o razvijanju šaha i osnivanju Šahovske akademije u Koprivnici, kojom se Grad priključio navedenom projektu.

O šahu se uči putem internetske platforme, uz pristupni kod, predavanja i testove, a tajnik Baruškin kazao kako među djecom postoji velik interes te kako je namjera u škole postaviti šahovske otoke i koordinatore koji bi im program još više približili.

Zamjenik Ljubić dodao je kako će Županija podržati inicijativu i okupiti ravnatelje kako bi ih se informiralo, a prema potrebi i komunicirati s Ministarstvom glede dodatnih dopusnica. Glede izvora financiranja šahovskih natjecanja, koja će uslijediti nakon što se okupe ekipe u školama, tajnika Baruškina uputio je na PORA-u Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, koja može pomoći Savezu u pronalaženju partnera u prekograničnoj suradnji. Na kraju sastanka, zamjenik je uputio čestitke na izvrsnim rezultatima koje postižu županijski šahisti te im je poželio mnogo uspjeha na daljnjim natjecanjima.

Služba ureda župana