Župani se sastali na 43. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Promjene u lokalnoj i područnoj, regionalnoj samoupravi, stanje u hrvatskoj poljoprivredi i izmjene Zakona o poljoprivredi bile su neke od tema 43. sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održane u Osijeku na kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

Na samom početku sjednice župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić predstavio je projekt sheme školskog voća i povrća u Republici Hrvatskoj posebno naglasivši promicanje zdrave prehrane i dobrih prehrambenih navika. „Promicanje zdrave prehrane i dobrih prehrambenih navika od najranije dobi cilj je projekta sheme školskog voća i povrća čiju provedbu s 90 posto sredstava financira Europska unija.“ Isto tako, govorio je i o poticaju razvoja lokalnog tržišta i malog gospodarstva te promociji zdravih oblika prehrane jer kako je naglasio „razvoj lokalne zajednice počiva na prepoznavanju tih vrijednosti“.

Pored toga, župani su razgovarali i o smjeru promjena Zakona o lokalnoj i područnoj, regionalnoj samoupravi prilikom čega su svi iznijeli svoje stavove oko teritorijalnog preustroja koji ne može biti decentralizacijska mjera.

Nadalje, istaknuta je i važnost transparentnosti županija koja je prema posljednjem istraživanju GONG-a i Instituta za javne financije pokazala da su upravo županije u vrhu transparentnosti svih jedinica lokalne i područne, regionalne samouprave. Tom je prilikom i dogovorena mogućnost izrade jedinstvene aplikacije za vizualni prikaz proračuna svih županija prema smjernicama Povjerenice za informiranje, GONG-a i Europske komisije.

„Izradom jednake vizualizacije proračuna prilagođene podacima svake županije omogućili bismo građanima da jednostavnije prate odgovornost u ulaganju novca te da transparentno, brzo i jasno odgovorimo na njihova pitanja“, dodao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Sjednici je uz župane sa suradnicima te druge uvažene goste prisustvovala i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Služba ureda župana