Župani na sastanku s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas u Zaprešiću predsjedao sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Uime Koprivničko-križevačke županije sastanku je prisustvovao župan Darko Koren.

Teme današnjeg sastanka bile su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obveze lokalne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022., pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju 2021.-2027.

U uvodnom obraćanju predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako je ova, sada već petogodišnja praksa, stvorila sinergiju i povjerenje te intenzivni zajednički rad Vlade i svih župana, gradonačelnika i načelnika. Uz nastavak politike funkcionalne i fiskalne decentralizacije, Plenković je istaknuto tri izazova: „Prvi je nastavak borbe protiv COVID-a. U uvjetima pandemije Hrvatska je tijekom cijelog ljeta uspjela na karti ECDC-a ostati u narančastom i ostvariti izvrsne rezultate u turističkoj sezoni, iznad svih očekivanja, što je bio drugi izazov. Treći izazov, koji je ključan, je proces očuvanja radnih mjesta, koji je prošao uspješno, a Vlada je djelovala i brzo i odlučno i odvažno i na vrijeme, kao i vrlo izdašno u smislu potpora privatnom sektoru. Zaokružili smo taj period bez najgorih posljedica za ekonomiju i naše građane.

Plenković je dodao kako se nalazimo u fazi političke stabilnosti, a Vlada, župani, gradonačelnici i načelnici zajedno će raditi na boljitku u svim mogućim aspektima života građana. Obzirom na aktualnost teme rasta energenata, podsjetio je kako je jučer Vlada još jednom intervenirala kada je to bilo potrebno i Uredbom na 30 dana ograničila maloprodajnu cijenu benzina na 11,10, a dizela na 11 kuna.

U dijelu obraćanja župana obratio se župan Koren koji je potaknuo raspravu na temu Zakona o javnoj nabavi i Zakona o obrtu, kao i o temama javno linijskog prijevoza putnika te promjenama koje donosi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a koje je već inicirao, kao potpredsjednik, u Hrvatskoj zajednici županija.

Posebno je važno raspraviti o Zakonu o javnoj nabavi obzirom na povećanje troškova javne nabave svih velikih infrastrukturnih projekata, prije svega kod projekata centara za gospodarenje otpadom. Mi smo u sklopu projekta RCGO Piškornica prije 2 dana završili postupak javne nabave gdje je poprilično premašena procijenjena vrijednost i moramo vidjeti postoje li druge mogućnosti za financiranje te što hitnije pristupiti rješavanju tog problema. Tražimo hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ministrom Tomislavom Ćorićem po toj temi. Što se tiče Zakon o obrtu, predviđeno je ukidanje županijskih komora i spuštanje na razinu udruženja obrtnika, no potrebno je preispitati cijelu tematiku i posavjetovati se. Smatramo da županijske komore ne treba ukidati, obzirom da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije“, pojasnio je župan.

U nastavku sastanka, Plenković je kazao kako treba nastaviti napore prema dvije dublje integracije na razini Europske unije – Schengenskom prostoru i europodručju.

Podsjetimo, prvi sastanak ovom obliku i sastavu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja.

 

Služba ureda župana

Fotografije: Kristijan Toplak