Župani na regionalnoj konferenciji raspravljali o gospodarskom napretku kroz bolju prometnu povezanost

U srijedu, 12. prosinca u Zagrebu je održana regionalna konferencija „Gospodarski napredak kroz bolju prometnu povezanost – Strategija razvoja županijskih cesta u svrhu decentralizacije i razvoja regija“. U sklopu konferencije održana je panel rasprava na kojem su sudjelovali župan Darko Koren, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ujedno i domaćin Konferencije, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Župani su razgovarali na temu koliko se ulaže u razvoj lokalnih prometnica, koliko bi upravljanje lokalnim cestama bilo učinkovitije kada bi bilo u potpunosti prepušteno županijama te u kojoj se mjeri surađuje s državnom kada je u pitanju cestogradnja. Iako je Vlada RH ove godine izdvojila dodatnih 100 milijuna kuna za održavanje županijskih i regionalnih cesta, sudionici konferencije smatraju kako su ta financijska sredstva nedovoljna te su upozorili na loše održavanje županijskih i lokalnih prometnica, u prvom redu zbog nedostatka novca.

Župan Koren je naglasio kako su ulaganja u županijske i lokalne ceste različita po pojedinim županijama, odnosno ŽUC-evima, jer je model financiranja takav da čini ogromne razlike. Kada je 2017. godine raspodijeljeno 100 milijuna kuna za ŽUC-eve, gdje je korišten model 30:70, odnosno 30 milijuna ŽUC-evima s iznadprosječnim prihodima i 70 milijuna ostalima, ŽUC Koprivničko-križevačke županije prvi je put nakon 2012. godine ostvario značajne dodatne prihode koji su iznosili 11,7 milijuna kuna. Ove se godine dodatni prihodi kreću oko 12,5 milijuna kuna, no 7 milijuna kuna moći će se ulagati tek u 2019. godini.

Županijske i lokalne ceste prometni su krvotok koji, uz nerazvrstane ceste, lokalno i regionalno čini glavnu povezanost svakog stanovnika županije s državnim cestama, pa i šire. Osnovni je cilj povećati sigurnost cestovnog prometa koja je u jednom dijelu županija narušena zbog nedostatnih ulaganja u održavanje i građenje cesta.“, dodao je župan Koren te naglasio kako se očekuje da će proračun ŽUC-a KKŽ u 2019. biti oko 40 milijuna kuna, što je velik napredak u odnosu na ranije razdoblje. Za obnovu i rekonstrukciju preostalo je još 130 kilometara te za modernizaciju još 60 kilometara cesta, a ovim modelom financiranja ŽUC je ove godine prvi put uspio obnoviti 26 km cesta, rekonstruirati i izgraditi 6 mostova i propusta te sanirati dva klizišta.

Regionalnu konferenciju organizirao je Poslovni dnevnik u suradnji sa Zagrebačkom županijom, a sve kako bi se ukazalo na problem nedovoljnog financiranja održavanja županijskih i lokalnih cesta. Na konferenciji su predstavljeni i gospodarski rezultati i ostvareni projekti kroz županijsko financiranje i fondove EU, a sudionici su imali priliku od samih poduzetnika čuti kakva su njihova iskustva u povlačenju EU sredstava.

Služba ureda župana