Župani jednoglasno istupili protiv izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju

U prostorijama Hrvatske zajednice županija, u srijedu 6. svibnja 2015. godine održana je konferencija za novinare povodom prijedloga nacrta izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.
Župani su zauzeli stav kako Ministarstvo zdravlja u postupku izmjena navedenih zakona svjesno ignorira jedinice lokalne i područne samouprave te nije usredotočeno na dobrobit građana nego želi oblikovati zdravstveni sustav sukladno interesima zdravstvenog lobija i privatnog sektora.
Cilj je bio ukazati na ozbiljnu prijetnju javnom zdravstvu u Hrvatskoj koja će ustupiti navedenim izmjenama zakona, koje po hitnom postupku planira provesti Ministarstvo zdravlja. Naime, tim potezom stvara se zdravstveni sustav koji pogoduje isključivo privatnom sektoru i interesima zdravstvenog lobija dok se život i boljitak građana direktno ugrožava i zanemaruje.
Na navedenu temu u ime svih 20 župana koji su se usprotivili izmjenama, konferenciji su prisustvovali: Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan; Darko Koren, koprivničko-križevački župan; Ivan Vučić, karlovački župan; Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana i Sonja Tošić-Grlač, članica radne skupine za zdravstvo Hrvatske zajednice županija te voditeljica Odsjeka za zdravstvo Međimurske županije.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija, Tomislav Tolušić, naglasio je da će s navedenim izmjenama zakona nastupiti potpuna privatizacija te time i skoro uništenje javnog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. „Ovakvi prijedlozi izmjena zakona u suprotnosti su s Nacionalnom strategijom razvoja zdravstva koju je donijela ova Vlada. Ovo postaje priča privatnog sektora i privatnih koncesionara koja može postati pogubna za prosječnog hrvatskog građanina.“
Karlovački župan, Ivan Vučić, je istaknuo: „Ovakav zakon ne može ići po hitnom postupku već treba proći širu raspravu u koju trebaju biti uključene i hrvatske županije kao osnivači županijskih zdravstvenih centara
U raspravi koprivničko-križevački župan, Darko Koren je nadodao: „ Zdravstvo i zdravstveni sustav posljednja je linija obrane socijalne države. Ukoliko Vlada nije u stanju držati i braniti tu posljednju frontu, onda neka potpiše kapitulaciju.
Na konferenciji župani su naglasili da će spornim izmjenama zakona, liječenje postati privilegija bogatih građana u većim gradovima, dok građani u ruralnim sredinama i s manjim primanjima mogu u potpunosti zaboraviti na zdravstvenu zaštitu.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.