Župani i predstavnici Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri HGK o budućim aktivnostima

Predstavnici Hrvatske zajednice županija na čelu sa županom Požeško-slavonske županije Alojzom Tomaševićem, županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom, županom Zadarske županije Stipom Zrilićem, županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i zamjenicom gradonačelnika Grada Zagreba Vesnom Kusin sastali su se u četvrtak 18.veljače s predstavnicima Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri HGK na čelu s voditeljem Mladenom Jozinovićem u prostorijama Hrvatske gospodarske komore.

Kao domaćin sastanka, potpredsjednica HGK gđa Mirjana Čagalj izrazila je podršku zajedničkom i konstruktivnom nastupu Hrvatske zajednice županija i Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri HGK prema nadležnom ministarstvu i državnim tijelima.

IMG_5104mSukladno propisima iz područja gospodarenja otpadom županije su odgovorne za gospodarenje svim vrstama otpada osim opasnog otpada . Također, trenutno važećim dokumentima definirani su Centri za gospodarenje otpadom na području Republike Hrvatske koji će za obradu otpada koristiti mehaničko-biološku obradu te termičku obradu otpada u Gradu Zagrebu. Koncept mehaničko-biološke obrade otpada razvio se kao posljedica težnje da se reducira količina biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima te da se sustavom automatske separacije omogući povrat korisnih sirovina iz otpada. Prema medijskim najavama takav koncept više nije prihvatljiv te se predviđa revizija svih projekata koji su u različitim fazama pripreme projektne dokumentacije za izgradnju.

Nakon provedene rasprave zaključeno je da bilo kakva ozbiljnija revizija projekata sve vraća najmanje dvije godine unatrag, zahtjeva izmjenu čitavog niza zakona, planova, strategija, prostornih planova, procjena utjecaja na okoliš, studija opravdanosti projekata i itd., za koje su dosada utrošena ogromna sredstva i vrijeme. Zato će se žurno zatražiti sastanak s ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem kako bi se raspravilo o temi koja je iznimno važna za daljnji tijek procesa kvalitetnog rješenja zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj.

Hrvatska zajednica županija