Župan zahvalio predstavnicima svih službi koje su sudjelovale u zbrinjavanju izbjeglica i migranata

„Ovo je fenomen koji će dugoročno odrediti mnoge procese u Europi, pogodio je i prostor naše Županije, a odgovorili smo na ovaj problem na najbolji mogući način. Željeli smo Vam uručiti zahvalu iako znamo da ste radili svoj posao, ali treba naglasiti da smo u najtežim trenucima djelovali kao jedno, jer to je obilježje Hrvata“

Župan Darko Koren sa suradnicima u četvrtak, 22. listopada organizirao je prijem za predstavnike službi koje su u razdoblju od 18. rujna do 16. listopada na području Koprivničko – križevačke županije sudjelovale u zbrinjavanju izbjeglica i migranata.
Ovo je fenomen koji će dugoročno odrediti mnoge procese u Europi, pogodio je i prostor naše Županije, a odgovorili smo na ovaj problem na najbolji mogući način“ istaknuo je župan. „Željeli smo Vam uručiti zahvalu iako znamo da ste radili svoj posao, ali treba naglasiti da smo u najtežim trenucima djelovali kao jedno, jer to je obilježje Hrvata“ zaključio je župan. Zahvalu je uputio Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj, Stožeru za zaštitu i spašavanje Grada Koprivnice, Županijskoj organizaciji Društva Crvenog križa i gradskim društvima Koprivnica, Križevci i Đurđevac, Vatrogasnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije, DUZS Područnom uredu Koprivnica te zdravstvenim ustanovama: Zavodu za hitnu medicinu KKŽ , Domu zdravlja KKŽ, Zavodu za javno zdravstvo KKŽ , Općoj bolnici Koprivnica te svim prevoditeljima, volonterima i sugrađanima koji su na bilo koji način pomogli u ovoj situaciji. IMG_7852m
Prema službenim podacima MUP-a od 18. rujna do 16. listopada 2015. u Republiku Hrvatsku je ušlo 188.680 izbjeglica i migranata. Prema našoj neslužbenoj evidenciji na HŽ Botovo je u 92 kompozicije vlaka sa 1009 vagona i 47 autobusa pristiglo i preko zelene granice u Gyekenyes prešlo cca 130.080 izbjeglica i migranata izvijestio je župan.
Načelnik Županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Ivan Pal posebno je zahvalio sugrađanima iz Sirije koji su danonoćno pomagali u komunikaciji koja je bila izuzetno važna, liječnicima koncesionarima u koordinaciji Doma zdravlja i volonterima čija je uloga bila izrazito važna rekao je načelnik Pal i dodao „kako smo dokazali da smo organizirani sustav koji je na primjerni način odradio problem“. Isto tako, zahvalio je i dvjema tvrtkama prehrambenoj industriji Podravka i farmaceutskoj tvrtki Belupu koje su i ovaj puta dokazale da su kompanije sa srcem naglasio je zamjenik Pal.
Policijska uprava koprivničko – križevačka bila je nositelj aktivnosti koja je sa svim službama na zadovoljavajući način odradila ovaj posao rekao je v.d. načelnika Marijan Kirin te zahvalio svima jer su pružili izuzetnu pomoć policijskim službenicima.
Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu dr. Mato Devčić naglasio je kako je ovo bila „izvanredna situacija za naš kraj koja je zahtijevala krajnji napor redovitih i izvanrednih službi, koja je pokazala da zajedničkim snagama možemo odgovoriti kvalitetno na ovakve situacije“.IMG_7863m
Županijski interventni tim Društva CK u zajedničkim snagama sa gradskim društvima Koprivnica, Križevci i Đurđevac sa najmanje profesionalaca, a najviše volontera sudjelovali su u ovoj operaciji naglasila je ravnateljica gradskog društva Koprivnica Adela Sočev, a „ostvarili smo 4000 volonterskih sati, podijelili 8,5 tona hrane, 36 tisuća litara vode i oko pola tone higijenskih potrepština“.
U ime Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Koprivnice obratio se i načelnik Mišel Jakšić koji je zahvalio svim predstavnicima službi, a posebno policijskim djelatnicima, vatrogascima, zdravstvenim djelatnicima i volonterima Crvenog križa te opisao pozitivnu atmosferu koja je vladala na samom terenu.
O angažmanu vatrogasaca govorio je predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Ivan Matosović koji je istaknuo kako je u tom razdoblju bilo angažirano ukupno 1338 vatrogasaca sa 331 vatrogasnim vozilom od čega 115 pripadnika JVP Koprivnica i 1223 pripadnika DVD-a s požarnog područja Koprivnica, a odrađeno više od 4.014 sati dežurstava.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.