Župan uručio majstorske diplome novim majstorima struke

U Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren uručio je majstorske diplome dvadeset novih majstora. Diplome su primili majstori za zvanja automehaničar, elektromehaničar, fasader, trgovac, tesar, limar, soboslikar-ličilac, autolakirer, frizer, elektroinstalater, plinoinstalater, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, vodoinstalater, stolar i pekar.
Tajnik Komore Božo Barać uvodno je govorio o značaju majstorskog ispita kao najvišeg stupnja strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a uspješno položen ispit pruža mogućnost otvaranja vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika. Informirao je i o podacima HOK-a, kako od početka godine svjedočimo padu broja obrta s 1280 s početka godine na 1264, ali je istaknuo kako je dobra vijest da se povećao broj zaposlenih u obrtu za stotinjak radnih mjesta.

Župan Darko Koren u svom obraćanju čestitao je novim majstorima i izrazio podršku „Ovim svečanim činom dajemo Vam podršku i podržavamo ova nastojanja da se stvori što više kompetentnih ljudi na tržištu rada. Broj obrta se sve više smanjuje, a ovo je sigurno jedan od načina da se taj trend promijeni. Osim toga, moramo promijeniti negativnu poduzetničku klimu i vratiti značaj koji je termin “majstor” nekad imao u našem društvu, jer ćemo samo tada doći na put izlaska iz krize“ rekao je župan te istaknuo financijsku pomoć Obrtničkoj komori unazad dvije godine.

U razdoblju od 1999. do 2015. godine u Obrtničkoj komori Koprivničko – križevačke županije, majstorski ispit je prijavilo 448 kandidata, a položilo 394 majstora. U našoj Županiji moguće je polagati majstorske ispite za 33 zvanja s liste vezanih obrta.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.

KOMPLETNA FOTOGALERIJA