Župan uručio ključeve tri nova vozila županijskom Zavodu za hitnu medicinu – u protekle dvije godine nabavljeno 13 novih vozila vrijednih 3,8 milijuna kuna

Župan Darko Koren je danas, 8. svibnja uručio ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjani Hanžeković ključeve tri nova vozila za sanitetski prijevoz vrijednosti 971.250,00 kuna. Naime, Zavod je proveo postupak javne nabave za nabavu ovih vozila, kao i za jedno vozilo izvanbolničke hitne medicinske službe vrijednosti 574.375,00 kuna, čija će isporuka biti u srpnju. Ukupna vrijednost vozila koja se nabavljaju u 2019. godini iznosi 1.545.625,00 kuna, a sredstva su osigurana iz decentraliziranih sredstava Koprivničko-križevačke županije.

Župan je izrazio zadovoljstvo obnavljanjem voznog parka županijskog Zavoda, naglasivši kontinuitet ulaganja u zdravstveni sustav: „Drago nam je da je naša najmlađa zdravstvena ustanova postavljena na zdrave temelje i da svi njeni segmenti funkcioniraju na najbolji način te mogu samo zahvaliti svim zaposlenicima i ravnateljici na njihovom radu, požrtvovnosti i humanosti. Lijepo je vidjeti i podršku drugih ravnatelja županijskih zdravstvenih ustanova, što potvrđuje da sustav zdravstva u našoj županiji djeluje jedinstveno i da ga kao takvog treba sagledavati. Iako nam to nije običaj, ovo je prilika za usporedbu s drugima jer smo svjedoci napisa u medijima koji ukazuju na to kakve velike probleme imaju ovakve ustanove u dugim krajevima gdje, prije svega, nedostaje opreme. Najvažnija oprema su ova suvremeno opremljena nova vozila, a naravno da u svemu tome ključnu ulogu imaju zaposlenici koji pružaju zdravstvene usluge te smo u tom smislu također zadovoljavajuće posloženi. Što se tiče materijalne situacije, smatram da smo jedan od najbolje opremljenih zavoda za hitnu medicinu, a ukupno sa sanitetom imamo 25 vozila i sva su nova, što nas čini iznimno zadovoljnima.“

Ravnateljica Zavoda Mirjana Hanžeković zahvalila je Županiji te istaknula: „Danas smo dobili tri sanitetska vozila za prijevoz pacijenata namijenjena za sva tri županijska grada, a još jedno vozilo hitne medicinske služne za Ispostavu u Križevcima nam stiže u srpnju. Možemo se pohvaliti kako smo u zadnje dvije i pol godine nabavili 13 novih vozila sanitetskog prijevoza čija je ukupna vrijednost 3,8 milijuna kuna, a sredstva su većinom osigurana iz decentraliziranih sredstava Županije na čemu zahvaljujem županu i suradnicima. Izrazio nam je važna podrška Županija u svim ulaganjima i ostalim aktivnostima te nam je drago što možemo reći da smo u kratkom roku obnovili cjelokupni vozni park sanitetskog prijevoza što nažalost nije slučaj u ostalim zavodima odnosno domovima zdravlja koji pod svojom ingerencijom imaju sanitetski prijevoz. To nam zaista olakšava posao i omogućava pružanje zdravstvenih usluga na dostojanstven i siguran način, kao što naši pacijenti i zaslužuju. Dva sanitetska vozila opremljena su s dva ležaja, tako ćemo dodatno povećati racionalno prilikom prijevoza pacijenata, obzirom na to da ih svake godine imamo sve više.“

Kroz nabavu novih vozila pacijentima je osiguran sigurniji, ugodniji i brži dolazak na mjesto liječenja, što i jest posao sanitetskog prijevoza – prijevoz pacijenata na liječenje u druge zdravstvene ustanove, njihov povrat iz zdravstvenih ustanova te svakodnevni prijevoz pacijenata na dijalizu. Sve navedeno zahtijeva da vozila budu potpuno sigurna, opremljena najnovijim standardima te da osiguravaju zbrinjavanje pacijenta prilikom transporta ukoliko je to potrebno. Uz novi vozni park sanitetskog prijevoza, Zavod raspolaže i s kompletno novim voznim parkom hitne medicinske služe čija pojedinačna vrijednost opremljenog hitnog vozila prelazi 530.000,00 kuna.

Ravnateljica Hanžeković osvrnula se i na ostale projekte Zavoda. U sklopu projekta vrijednog 500 tisuća kuna pod nazivom „Danas učimo – sutra spašavamo!“ zdravstveni djelatnici Zavoda educirat će se o promociji zdravlja i prevenciji bolesti, a što se tiče projekta energetske obnove zgrade Zavoda, trenutno je u postupku sklapanje ugovora s ponuditeljem za obnovu. Projekt je vrijedan 1,4 milijuna kuna, 700 tisuća je bespovratnih sredstava, Županija se uključila u sufinanciranje s 500 tisuća kuna, a ostatak će osigurati Zavod. Osim što će se poboljšati vanjski izgled zgrade, očekuju se značajne uštede na energentima, a s konkretnim radovima planira se krenuti uskoro.

Vrijedi još spomenuti kako Županija u svom proračunu osigurava sredstva za TIM 2 hitne medicinske službe u Križevcima u iznosu od 1,4 milijuna kuna, kao i sredstva za pripravnost liječnika u iznosu od 200 tisuća kuna.

Današnjoj primopredaji novih vozila prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, županijske pročelnice te djelatnici Zavoda.

Služba ureda župana