Župan svečano otvorio dograđenu školu u Peterancu

"Doista me veseli što smo unatoč proračunski izazovnoj godini, uspjeli dugoročno riješiti pitanja školskih zgrada u ovim mjestima, jer je najvažnije da djeca imaju jednake i adekvatne uvjete za pohađanje nastave. "

Župan Darko Koren danas je svečano otvorio dograđenu i novouređenu Područnu školu „Fran Galović“ u Peterancu čija vrijednost radova iznosi gotovo 2,3 milijuna kuna. Investiciju je sufinancirala Općina Peteranec sa 750 tisuća kuna, a Županija je za učionički namještaj, kuhinju s opremom te poslove stručnog nadzora osigurala dodatnih 179 tisuća kuna.

Ravnatelj OŠ „Fran Koncelak“ Drnje Ivan Pikivača, pod koju spada Područna škola Peteranec, zahvalio je Županiji i Općini te naglasio kako je stara škola bila derutna i premala za broj učenika koji su je pohađali, dodavši: „Nova škola znači novi početak, a važno je napomenuti i kako danas krećemo s jednosmjenskim radom što je ogroman dobitak i za učenike i njihove roditelje. Svima želim mnogo lijepih trenutaka u ovoj zgradi i nadam se kako ćemo se vidjeti nagodinu u matičnoj školi u Drnju, povodom projekta energetske obnove.

Župan je kazao kako je ulaganje u obrazovanje, za što je izdvaja oko 60% proračunskih sredstava, prioritet djelovanja Županijske uprave te kako je projekt zadovoljio sve stručne kriterije. Zahvalio je Općini što se financijski uključila, istaknuvši: „ Svake godine nastojimo na simboličan način započeti školsku godinu otvaranjem obrazovnih objekata, a ove smo godine planirali dvije takve velike investicije, onu u Svetom Petru Orehovcu i ovdje u Peterancu. Doista me veseli što smo unatoč proračunski izazovnoj godini, uspjeli dugoročno riješiti pitanja školskih zgrada u ovim mjestima, jer je najvažnije da djeca imaju jednake i adekvatne uvjete za pohađanje nastave. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli projektu te mi je zadovoljstvo što ćemo na najljepši mogući način proslaviti prvi dan škole.“

Načelnik Općine Krešimir Matijašić zahvalio je Županiji što je prepoznala potrebu ulaganja i poticanja pozitivnog demografskog trenda, kao i ostanka mladih obitelji u ruralnim krajevima. Dodao je kako je ponosan što „Općina sada ima dvije nove škole i dva nova vrtića, koji će djeci i roditeljima vratiti osmijeh na lice i osigurati bolju budućnost“.

U društvu učenika župan je prerezao vrpcu, a školsku je zgradu blagoslovio župnik Ozren Bizek, uz prigodni kulturno-umjetnički program učenika.

Investicija dogradnje PŠ Peteranec obuhvatila je dogradnju dviju učionica, kuhinje i blagovaonice, obnovu sanitarnog čvora, dvorane te izvedbu kompletne toplinske ovojnice zgrade. Obnovljene su i električne instalacije te instalacije slabe struje, vatrodojave i gromobranske instalacije. Izvođač radova bila je tvrtka MOD d.o.o. iz Koprivnice, dok je poslove stručnog i obračunskog nadzora obavljala tvrtka Petgrad d.o.o., također iz Koprivnice, a uz značajne energetske uštede, objekt je svrstan u energetski razred B.

Župan je na kraju školarcima, obrazovnim djelatnicima i roditeljima poželio da im školska godina bude puna zadovoljstva, zdravlja, dobrih ocjena, kreativnosti i marljivosti, naglasivši kako je obrazovanje temelj svakog uspješnog društva.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, saborski zastupnik Damir Felak, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Elizabeta Repić Perković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Peteranec Mario Gaži, direktor tvrtke MOD Stjepan Njegač, direktor tvrtke Petgrad Vedran Petrović, pročelnici županijskih upravnih tijela, brojni mještani te ostali uzvanici.

Služba ureda župana