Župan sudjelovao na sastanku s predsjednikom Vlade i hrvatskim županima na temu uvođenja novih epidemioloških mjera

Župan Darko Koren u utorak, 24.studenoga je sudjelovao na online sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, hrvatskim županima te predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina. Tema sastanka bila je aktualna epidemiološka situacija, analizirano je trenutno stanje po hrvatskim županijama  i primjena mjera u borbi protiv bolesti COVID-19 . S obzirom na intenzitet širenja epidemije raspravljalo se i o mogućnostima uvođenja novih nužnih mjera radi zaštite zdravstvene sigurnosti građana i stabilnosti zdravstvenog sustava te smanjivanja širenja epidemije.

Župan je tijekom rasprave istaknuo kako se zbog povećanog broja oboljelih osoba na području Koprivničko-križevačke županije i bolnički kapaciteti pune većom dinamikom, no OB Koprivnica ima mogućnost dodatnog proširenja prostora. „U vrlo kratkom roku možemo povećati postojeće smještajne kapacitete te osigurati dodatne ležajeve za zbrinjavanje bolesnika. Nadamo se kako će apeli koje konstantno upućujemo građanima uroditi plodom te da će odgovornim ponašanjem i pridržavanjem epidemioloških mjera pomoći da zdravstveni sustav izdrži ovo opterećenje u kojem se zbog intenzivnog širenja koronavirusa trenutno nalazi.  Što se tiče aktiviranja karantena i tercijarnog smještaja, valja naglasiti kako to zahtijeva dodatno stručno zdravstveno osoblje i o tome treba voditi računa jer činjenica je da su medicinski djelatnici pod velikim pritiskom. Svjedočimo i preopterećenosti sustava primarne zdravstvene zaštite pa je hitno pronaći nova rješenja kako bi se svima njima posao olakšao, a tu mogu doprinijeti i učenici medicinskih škola koji ako bude potrebe mogu obavljati administrativne poslove upisivanja kontakata u digitalnu platformu te na taj način olakšati liječnicima da se primarno fokusiraju na obradu pacijenata“, kazao je župan.

Dodao je kako je za županije, uz stalnu analizu epidemiološke situacije na nacionalnoj razini,  vrlo važno pratiti što se događa u susjednim županijama koje ih okružuju jer prisutna je velika migracija stanovnika koji zbog poslovnih i drugih obaveza dnevno putuju i time potencijalno povećavaju rizik od zaraze. „Svi smo u istoj situaciji, epidemiološka se slika naših županija mijenja iz dana u dan i moramo učiniti maksimalan napor kao i do sada da se širenje epidemije uspori. Veliku opasnost širenja zaraze  predstavljaju trgovački centri jer pred nama su božićni blagdani zbog kojih će u takvim prostorima biti velika koncentracija i cirkulacija ljudi. Smatram da treba uvesti preporuke i mjere koje će imati veću težinu, isto tako  vjerujem kako ćemo zajedničkim naporima, konstruktivnom suradnjom s Vladom RH, Stožerom civilne zaštite RH i svim ostalim uključenim dionicima učiniti sve potrebno kako bi se zaštitilo zdravlje naših građana i očuvala stabilnosti zdravstvenog sustava“, zaključio je župan.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je na sastanku, kojem su prisustvovali ministri u Vladi među kojima i ministar zdravstva Vili Beroš te ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, zaključio kako će se hitno pripremiti i uvesti novi paket mjera usmjerene u segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo, ali i na druge resore, poput kulture i dijela obrazovanja. Predsjednik Vlade na kraju je pozvao župane da svojim autoritetom apeliraju na građane da se odgovornije ponašaju kako bi se i dalje održala situacija u kojoj postoji mogućnosti suzbijanja zaraze.

Izvor fotografija: KKŽ, Vlada RH

Služba ureda župana