Župan sudjelovao na online konferenciji INTERREG projekta ECO Operation

Župan Darko Koren danas je prisustvovao početnoj konferenciji  INTERREG projekta ECO Operation čiji je domaćin bila Srednja škola Prelog. Konferencija je zbog epidemioloških okolnosti  održana u virtualnom okruženju, a riječ je o projektu koji je osmislila Gimnazija Fran Galović Koprivnica u partnerstvu s mađarskom Gimnazijom Csurgo te sa Srednjom školom Prelog uz tehničku potporu PORA-e i REDEA-e, razvojnih agencija Koprivničko-križevačke i Međimurske županije.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja Srednje škole Prelog Tomislava Gregureka i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženke Novak, sudionicima konferencije se obratio župan Koren koji je čestitao na projektu te istaknuo kako je koprivnička Gimnazija perjanica obrazovanja Koprivničko-križevačke županije. „Drago nam je što naša Gimnazija Fran Galović kao prvi partner sudjeluje u ovom hvalevrijednom projektu usmjerenom na valorizaciju i popularizaciju bioraznolikosti pograničnog prostora. Gimnazija već dugi niz godina provodi razne europske projekte na čemu čestitam vodstvu škole i svima koji su u realizaciju istih uključeni“, kazao je uvodno župan.

Dodao je kako Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Koprivničko-križevačke županije također provodi sličan projekt pod nazivom Škola uz rijeku koji se odvija na području ušća Mure u Dravu kod Legrada. „ Škola je uspostavljena u sklopu međunarodnog  projekta  za očuvanje biosfere i prva je takva škola na području županije kojom se promovira biološka raznolikosti riječnog područja prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Ciljevi su vrlo slični i ovom projektu koji ćete vi provoditi, a to je  poboljšanje razine edukacije o ekologiji te podizanje razumijevanje za potrebom zaštite prirode. Smatram kako je to jedan od temeljnih zadataka svake zemlje na kojima se treba i planirati budućnost za daljnji razvoj. Želim vam da ostvarite sve ciljeve te da uspješno realizirate projekt“, naglasio je župan.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Gimnazije Fran Galović Koprivnica Vjekoslav Robotić koji je kazao kako uz razvijanje svijesti o važnosti očuvanja prirode, jedan od glavnih ciljeva projekta je i umrežavanje kroz učenje, istraživanje i druženje učenika i nastavnika svih triju škola.

Osnovne teme projekta su tlo i kampiranje, voda i akvamobilnost te zrak i ciklomobilnost. Promovirat ćemo i istražiti prirodne resurse pograničnog područja Koprivničko-križevačke županije te stvoriti personalne i materijalne kapacitete za razvoj škole u prirodi. Bez sveobuhvatne višegodišnje kontinuirane materijalne, stručne i logističke potpore Županije naša škola ne bi mogla provoditi ovaj projektni rad te smo vam na tome zahvalni. Pohvala pripada i projektnom timu naše škole koji broji oko 20 profesora koji volonterski kreiraju i provode sedam EU projekata vrijednih pet milijuna kuna“, istaknuo je ravnatelj Robotić.

Današnjoj konferenciji  prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.   Spomenimo na kraju kako je ukupna vrijednost projekta  241.870,00 eura, a provodit će se do kraja iduće godine.

Služba ureda župana