Župan se sastao s proizvođača mlijeka iz udruge „Bilogora“

Župan Darko Koren primio je u srijedu 14. ožujka u svom uredu članove Udruge stočara i proizvođača mlijeka „Bilogora“. Udruga je to koja broji oko 60 članova koji žive u mjestima na području općina Sokolovac i Sveti Ivan Žabno, a dio ih je i iz susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uz župana sastanku s poljoprivrednicima prisustvovali su i zamjenik župana Darko Sobota te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić. Razgovaralo se o aktualnoj problematici oko otkupa mlijeka, cijeni mlijeka i samoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Predstavnici mljekara izrazili su nezadovoljstvo stanjem u mljekarskom sektoru, a posebno trenutnom otkupnom cijenom od 2,40 kuna po litri mlijeka. Takva cijena ne samo da im ne pokriva proizvodnju, već stvara svakodnevni gubitak što je dugoročno neodrživo. Članovi udruge ukazali su i na problem nepostojanja jedinstvene dugoročne nacionalne strategije poljoprivredne proizvodnje. Predsjednica udruge Mirjana Pirša zamolila je župana za pomoć u daljnjoj komunikaciji prema Ministarstvu poljoprivrede.

Župan Darko Koren je mljekarima izrazio podršku, te podsjetio na pismo koje je nedavno uputio ministru Tihomiru Jakovini. Gosti su županu zahvalili što se u tom pismu podrške zauzeo za njih te ministru argumentirano prikazao aktualno stanje u stočarstvu u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na kraju sastanka je dogovoreno da se pokrene inicijativa za sastankom svih poljoprivrednih udruga koje se bave proizvodnjom mlijeka na području Koprivničko-križevačke županije, kako bi se ovom važnom problemu pristupilo ozbiljnije i organiziranije.