Župan se sastao s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika na temu organizacije Kongresa europskih umirovljeničkih stranaka

Starijoj populaciji pridajemo veliku pažnju u cilju stvaranja adekvatnih i dostojnih uvjeta za život, do sad smo učinili mnogo, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti - istaknuo je župan

Župan Darko Koren danas se u prostorima Županijske uprave sastao s predstavnicima Hrvatske stranke umirovljenika na temu organizacije Kongresa europskih umirovljeničkih stranaka koji će se održati u lipnju ove godine u Križevcima.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek, a u ime HSU-a delegacija u sastavu: predsjednik HSU-a Veselko Gabričević, članica Predsjedništva HSU-a dr.sc. Ankica Čižmek, ujedno i predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa europskih umirovljeničkih stranaka, glasnogovornik HSU-a Žarko Delač te predsjednik ŽO HSU-a KKŽ Željko Pintar, ujedno i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi.

Kao što su pojasnili predstavnici HSU-a, umirovljeničke stranke su, svaka sa svojim karakteristikama, ujedinjene oko istoga cilja te su organizacijom Kongresa željeli okupiti predstavnike stranaka na jednom mjestu kako bi mogli razmijeniti iskustva.

Župan Koren je pohvalio inicijativu kazavši kako je Županija i u nacionalnim okvirima prepoznata kao jedna od županija koja kroz konstruktivnu suradnju sa Savjetom za umirovljenike i osobe starije životne dobi te realizacijom brojnih programa proaktivno brine o starijoj populaciji.

„Županija u kontinuitetu provodi kvalitetnu socijalnu politiku, a to je vidljivo iz brojnih programa koje smo do sada realizirali – od subvencioniranja troškova smještaja u domove za starije i nemoćne s čime smo krenuli prvi u državi, zatim programa pomoći u kući i dnevnog boravka za starije, ali i svih ostalih programa i projekata koje provodimo. Starijoj populaciji u skladu s našim proračunskim mogućnostima pridajemo veliku pažnju u cilju stvaranja adekvatnih i dostojnih uvjeta za život, do sad smo učinili mnogo, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti“, istaknuo je župan te poželio uspješnu organizaciju kongresa.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević je zahvalio županu na podršci te istaknuo kako su odabrali Koprivničko-križevačku županiju za mjesto održavanja kongresa upravo iz razloga što se Županija ističe po brizi za osobe starije životne dobi.

„Odnos koji ste pokazali prema umirovljenicima te ugled koji uživate u toj populaciji je uistinu velik, svjesni smo koliko ste kao predstavnici regionalne samouprave do sada uložili truda u stvaranje boljih uvjeta za zlatnu dob. Vjerujem da će i kongres koji će se održati u Križevcima biti odlična prilika da se promovira županija, ali i da se razmijene iskustva i porazgovara o problemima koji muče umirovljenike iz raznih krajeva svijeta. Cilj je utjecati na socijalne politike, one koji ih kreiraju, a posebice na razini Europe i europskih institucija“, pojasnio je Gabričević.

Članica Predsjedništva HSU-a Ankica Čižmek i glasnogovornik Žarko Delač složili su se kako je potrebno aktivnije predstavljanje umirovljeničke populacije na europskoj razini, obzirom na njezinu brojnost, što će biti i jedan od ciljeva Kongresa, koji će ujedno promovirati Koprivničko-križevačku županiju i njezinu kvalitetnu socijalnu politiku usmjerenu toj populaciji. Osim razmjene iskustava, na dnevnom će se redu naći rasprava o smjernicama za poboljšanje životnog standarda umirovljenika i brojne druge teme, a bit će prilike i za obilazak kulturnih i prirodnih znamenitosti ovog kraja.

Predsjednik ŽO HSU-a KKŽ Željko Pintar također je zahvalio županu na sastanku, kao i na konstruktivnoj suradnji sa županijskim Savjetom, koji je jedan od aktivnijih u državi, po pitanju poboljšanja kvalitete života umirovljeničke populacije. Također je istaknuo važnost zajedničkih inicijativa, poput sufinanciranja smještaja u privatnim domovima, kao i druge programe i projekte, zaključivši kako naša županija može biti primjer drugima po pitanju podrške aktivnostima umirovljenika.

Služba ureda župana