Župan sa zamjenikom Sobotom posjetio geotermalnu elektranu Velika Ciglena

Župan Darko Koren sa zamjenikom Darkom Sobotom i pročelnikom za gospodarstvo, komunalnu djelatnost i poljoprivredu Marijanom Štimcem te načelnikom Općine Legrad Ivanom Sabolićem je posjetio geotermalnu elektranu Velika Ciglena kod Bjelovara. Župan je elektranu posjetio na poziv potpredsjednika za energetiku turskog konzorcija MB Holding Ali Ergun Ozdemir koji je u partnerstvu s  hrvatskom tvrtkom Geothermal izgradio prvo takvo postrojenje u Hrvatskoj koje je pušteno u pogon početkom godine.

Domaćini su goste upoznali s tehničkim aspektima i radom geotermalne elektrane električne snage 17,5 MW  koja za pogon turbina i  proizvodnju  električne energije koristi vrelu vodu iz podzemlja na temperaturi 170 °C. Dobivena energija, pojasnili su predstavnici konzorcija koji upravlja elektranom, isporučuje se u javnu mrežu, a postrojenje ima status povlaštenog proizvođača električne energije.

Župan Koren se nakon obilaska zahvalio na pozivu te izrazio zadovoljstvo što su investitori prepoznali i iskoristili potencijal na bjelovarskom području te napomenuo važnost realizacije takvog projekta i na području Koprivničko-križevačke županije gdje postoje veliki geotermalni potencijali. Neki od njih, poput onog na području Općine Legrad, u fazi je istraživanja koje provodi konzorcij MB Holding koji su iskazali interes za eksploataciju geotermalne vode na polju Lunjkovec-Kutnjak.

„Energetski razvoj Koprivničko-križevačke županije i iskorištavanje svih prirodnih potencijala jedan je od ključnih ciljeva Županijske uprave, a ovakve investicije i tehnološki napredna postrojenja pravi su pokazatelj kako na najbolji način iskoristiti prirodne resurse. Korištenjem geotermalne energije otvaraju se velike mogućnosti, a osim proizvodnje električne energije, izgradnja elektrane ovog tipa na našem području pomogla bi i  u razvoju poljoprivredne proizvodnje u plastenicima te  razvoju zdravstvenog turizma. Županija će biti na pomoći investitorima kako bi se pripremila dokumentacija i realizirao ovako značajan projekt“, naglasio je župan

Prema procjenama Konzorcija potencijalna investicija geotermalnom polju Lunjkovec-Kutnjak kretala bi se u vrijednosti oko 50 milijuna eura, a  po svojoj je važnosti od posebnog interesa za Koprivničko-križevačku županiju posebno radi daljnjeg gospodarskog razvoja.

Služba ureda župana