Župan sa zamjenikom Sobotom i suradnicima posjetio proizvodne pogone Osatina grupe u Đurđevcu

Župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota u pratnji pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijana Štimca te pročelnika Upravnog odjela za financije, proračun  i javnu nabavu Darka Masneca u ponedjeljak 22. srpnja posjetili su proizvodne pogone Osatina grupe u Đurđevcu koja je prije šest godina u svoj portfelj pridodala i posrnulu đurđevačku tvrtku Naturu agro.

Izaslanstvo Županije primio je direktor i vlasnik Osatina grupe Mirko Ervačić sa suradnicima te ih upoznao s poslovanjem i investicijama koje je tvrtka ostvarila na razini grupe te posebno na području Koprivničko-križevačke županije. Tijekom prezentacije poslovnih procesa direktor Ervačić je istaknuo kako je Osatina grupa  tijekom posljednje četiri godine investirala 140 milijuna kuna na području županije, moderniziravši postojeću hladnjaču, pogon za preradu mesa i proizvodnju suhomesnatih proizvoda, silos i tvornicu stočne hrane, tovilište svinja te je uložila u navodnjavanje i neophodnu nivelaciju poljoprivrednog zemljišta na kojem se danas uzgaja prvoklasno voće i povrće.

Nakon prezentacije poslovnih modela tvrtke koja zapošljava 1.500 ljudi te je u četiri godine na razini države investirala oko 100 milijuna eura, domaćini su upriličili i obilazak proizvodnih pogona te su župana i suradnike upoznali s procesom rada hladnjače i mesne industrije, proizvodnjom i preradom voća i povrća te logistikom i distributivnim kapacitetima dijela tvrtke smještenog u Đurđevcu. Uz stručno vodstvo, županijska je delegacija obišla i tovilište u sklopu svinjogojske djelatnosti tvrtke te polja s voćnjacima i otvorenom proizvodnjom povrća koja su tijekom kišnih razdoblja zbog nesređenog sustava kanalske odvodnje pretrpjela značajnu materijalnu štetu.

Tim je povodom direktor Ervačić županu i zamjeniku Soboti izložio i problematiku s kojom se tvrtka u posljednjih godina susreće na đurđevačkom području, naglasivši kako je Osatina grupa kroz svoje tvrtke u Đurđevcu u četiri godine za vodne naknade i doprinose uplatila 1,1 milijun kuna, no bez obzira na to i dalje zbog lošeg stanja kanalske mreže i neodržavanja nadležnih tijela trpe velike gubitke.

Župan je nakon obilaska iskazao zadovoljstvo viđenim te naglasio kako tvrtke poput Osatina grupe s pravom predvode hrvatsku poljoprivredu i stočarstvo te kako svima u interesu da proizvodni kapaciteti rastu jer će oni omogućiti veliku korist lokalnoj zajednici u vidu zapošljavanja i daljnjeg jačanja te gradnje infrastrukture.

„Koristite najmoderniju tehnologiju i znanja kojima se ste zaokružili cjelokupan proces i u pravom smislu riječi stvorili samoodržive sustave na vašim farmama uključivši tovilišta, proizvodnju stočne hrane, staklenike, bio-plinska postrojenja za dobivanje energije, dakle kompletan kružni sustav proizvodnje koji je kompetentno vođen i predstavlja sam vrh ne samo u hrvatski već i u europskim okvirima. Drago nam je da ste prepoznali potencijal tvrtke koju ste kupili, a koju smo i mi kroz programe sufinanciranja u prošlosti podržali s pola milijuna kuna. Što se tiče problematike kanalske odvodnje na poljima koje smo vidjeli, Županija će inicirati razgovore kako bi zajedno s nadležnom jedinicom lokalne samouprave, a to je Grad Đurđevac, i Hrvatskim vodama pronašli zajednički model rješavanja očitih prepreka koje do sada nisu očito bile u fokusu nadležnih predstavnika vlasti“, zaključio je župan Koren na kraju obilaska.

Služba ureda župana