Župan sa zamjenicima posjetio učenike i profesore u Centru izvrsnosti Đurđevac

Župan Darko Koren sa zamjenicima župana Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Anom Mušlek i pročelnicom Službe ureda župana Melitom Ivančić u subotu, 7.ožujka  posjetio je Centar izvrsnosti koji djeluje u đurđevačkoj Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva. Đurđevački Centar izvrsnosti sastavnica je Centra izvrsnosti Koprivničko – križevačke županije u sklopu kojeg djeluju i Centri u Koprivnici i Križevcima koje je župan posjetio krajem prošlog mjeseca.

Župana i suradnike, uz brojne učenike i profesore mentore, srdačno je dočekao ravnatelj Tomislav Ostojić koji je istaknuo zadovoljstvo što je đurđevačka gimnazija postala dijelom županijskog Centra izvrsnosti napomenuvši kako svi uključeni u rad s darovitom djecom ulažu velik trud da učenici postanu još bolji u područjima koja ih zanimaju.

„Hvala Županiji što je  projekt Centra proširila i time nam omogućila da dodatno nadograđujemo znanja naših nadarenih učenika. U našem Centru trenutno je 60-ak učenika osnovne i srednje škole  koji su popunili sva četiri predmeta, a broj zainteresiranih stalno raste. Učenici su nešto više zainteresirani za predmete kemije i biologije na kojima se rade zanimljivi pokusi, no ne nedostaje interesa i za fiziku i matematiku. Ovo je četvrti tjedan rada, iznimno smo zadovoljni odazivom učenika i vjerujem kako će iduće godine brojke biti i veće“, kazao je Ostojić te zahvalio i ravnatelju Strukovne škole Đurđevac Darku Špoljaru na kvalitetnoj suradnji.

Župan je čestitao svima koji su uključeni u rad Centra, pohvalivši angažman ravnatelja i profesora mentora koji svojim zalaganjem učenicima nastoje proširiti vidike i na taj način stvoriti temelj za uspješniju budućnost.

„Uvjerili smo se u ispravnost smjera i programa kojeg smo osmislili s ciljem da se više pažnje posveti darovitoj djeci koja će sutra kao mladi znanstvenici dati velik doprinos cijeloj našoj zajednici i postati nositelji društva. Centar izvrsnosti djeluje već nekoliko godina, no ove smo godine napravili snažan iskorak te ga proširili na Đurđevac i Križevce kako bi što veći broj učenika imao mogućnost uz pomoć mentora proširiti svoja znanja. Osigurali smo značajna financijska sredstava koja su neophodna da bi županijski Centar u svojim sastavnicama u naša tri grada funkcionirao. Posebno se zahvaljujem ravnateljima gimnazija koji su i koordinatori projekta te učiteljima, profesorima i mentorima koji svoje slobodne dane koriste dajući sve od sebe kako bi prenijeli svoja znanja na mlade na najbolji način te daju ono najbolje od sebe, a to je promicanje i prenošenje znanja na mlade“, kazao je župan Koren.

Dodao je kako interes od 330 učenika za programe županijskog Centra izvrsnosti najbolje pokazuje da se ideja proširenja uistinu isplatila.

„Imamo učenike i profesore, sustav i nositelje projekta, sada ga dalje treba nadograđivati i proširivati u skladu s potrebama. Želimo stimulirati one koji teže izvrsnosti jer ti mladi ljudi su svijetla budućnost našeg društva. Županija će se potruditi stvoriti sve uvjete koji su potrebni da bi Centri bili još bolji i napredniji“, istaknuo je župan.

U ime profesora i mentora prisutnima se obratila profesorica biologije i kemije Irena Tišljar zahvalivši Županiji na pokretanju Centra izvrsnosti u kojem učenici stječu znanja kako  bi postali dobri mladi znanstvenici.

„Učenike u Đurđevcu, ali isto tako i u Koprivnici i Križevcima učimo kako se baviti znanošću na jednostavan način te kako postati dobrim znanstvenicima. Radimo jako dobar posao, uzajamno razmjenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih pri čemu rad sa ovom prekrasnom djecom nije nikakav problem. Obostrano uživamo i slobodno možemo reći kako je ovo kruna rada svih naših nastavnika. Pružili ste nam priliku da krenemo, a mi ćemo se potruditi da rezultati budu na očekivanoj razini“, zaključila je Tišljar.

 Spomenimo kako je Koprivničko-križevačke županija za rad Centara izvrsnosti u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu osigurala 210 tisuća kuna što je četiri puta veći iznos u odnosu na ranije razdoblje. Centar izvrsnosti u potpunosti je besplatan, a polaznici su učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola koji stječu dodatna znanja u područjima matematike, fizike, kemije i biologije.

Služba ureda župana