Župan sa suradnicima održao redovnu konferenciju za novinare

Danas u sjedištu Županije održana je redovna konferencija za novinare koju su održali župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal sa suradnicima. Župan se osvrnuo na aktualnosti i projekte iz djelokruga rada županijske uprave unatrag mjesec dana te najavio događanja u narednom razdoblju.
Županija je u proteklom razdoblju suorganizirala dvije prezentacije i to sa Ministarstvom poduzetništva i obrta te Ministarstvom rada i mirovinskog sustava. Župan je i ovom prilikom pozvao sve poduzetnike da iskoriste mogućnost povoljne kreditne linije „Kreditom do konkurentnosti“ za što je potpisan ugovor sa 10 banaka koje su osigurale kreditni potencijal od 41 milijun kuna. „Županija će sufinancirati kamatu od 1% za proizvodne djelatnosti i 2% za projekte uslužne djelatnosti, te 1% dodatno za poduzetništvo žena. Ukupna subvencionirana kamata iznosi 3% poena, osim za žene poduzetnice gdje iznosi 4% poena“ pojasnio je župan Koren. U ovaj program uključile su se i pojedine jedinice lokalne samouprave, tako da će uvjeti biti još povoljniji.
Na kavi s novinarima naglašena je i važnost nedavno potpisanog Sporazuma o provođenju programa pomoć u kući starijim osobama koji je potpisan sa Klubom Mariška za đurđevačko i koprivničko područje te Gradskim Crvenim križem za područje Grada Križevaca. Potpisom ovih sporazuma vrijednih 1,3 milijuna kuna nastavljeno je financiranje usluga pomoći u kući starijim osobama, čime je omogućeno da starije osobe iz 22 jedinice lokalne samouprave imaju i nadalje besplatne usluge pomoći od strane gerontodomaćice i pomoćnog radnika. ”Prema rezultatima evaulacije projekta ”Ruka pomoći” koji smo prijavili, velika je vjerojatnost da će se u četvrtom kvartalu 2015. godine dio usluga financirati sredstvima iz Europskog socijalnog fonda“ dodao je župan.
Za sljedeći tjedan najavljeno je postavljanje pisanica od srca koje su trenutno izložene na koprivničkom gradskom trgu, najprije u mađarski Pečuh, njemački Konstanz, a zatim u još nekoliko gradova i općina.
U povodu obilježavanja 22. obljetnice postojanja Koprivničko-križevačke županije u petak, 10. travnja planira se održavanje svečane sjednice Županijske skupštine, a program će biti kao i svake godine.
Za sutra je najavljen u Županiji i prijam za žensku kadetsku rukometnu reprezentaciju Hrvatske i kvalifikacijski turnir za odlazak na europsko prvenstvo koje će se od petka do nedjelje održati u Koprivnici, a jedan od suorganizatora je i Zajednica sportova Koprivničko- križevačke županije.
Župan je odgovorio na nekoliko pitanja vezanih uz trenutno aktualne teme u medijima, ali i prikazao kronološki slijed svih dosadašnjih aktivnosti vezanih uz izgradnju Obrtničke škole u Koprivnici i informirao novinare o trenutnoj fazi tog projekta.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.