Župan s predstavnicima poslovnih banaka potpisao ugovore o provedbi Programa „Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti“

U prostorijama  Županijske uprave u četvrtak 21. studenoga održano je potpisivanje dodataka ugovora o provedbi Programa „Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti“ koje je župan Darko Koren potpisao  s predstavnicima poslovnih banaka kojim će mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji ulažu na području Koprivničko-križevačke županije dobiti mogućnost realizacije dodatnog kreditnog potencijala.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac uvodno je kazao  kako je potpisivanje ugovora, odnosno dodataka ugovorima, nastavak uspješne priče koju je Županija započela još 2015. godine kada su sklopljeni ugovori o kreditnim linijama čime je osigurano 41 milijun kuna sredstava koja su uspješno plasirana putem banaka do poduzetnika. Odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta oslobodila su se dodatna sredstva za dodjelu kredita poduzetnicima u iznosu od pet milijuna kuna.

„Kreditni potencijal iskorišten je za 35 kredita u ukupnoj vrijednosti 41 milijun kuna čime je zaposleno 69 osoba, a ukupna vrijednost investicija ostvarena je u iznosu od  62 milijuna kuna. Ministarstvo gospodarstva našoj je županiji dodijelilo dodatni kreditni plasman u iznosu pet milijuna kuna za što smo zajedno s bankama i Ministarstvom zaključili tripartitni ugovor u smislu promjene kamatnih stopa banaka, a danas ćemo pristupiti potpisivanju dodatku Ugovoru o načinu provedbe Programa do kraja ove godine. Župan će donijeti i rješenje o pokretanju Povjerenstva koje će se sastati u prosincu i donijeti odluke za korisnike kredita koji će se javiti na natječaj i koje će Županija i Ministarstvo sufinancirati kroz kamatne subvencije. Očekujemo da ćemo imati dovoljno interesa korisnika za ovu novu mogućnost  koja se ukazala kroz kreditnu liniju“, pojasnio je pročelnik Štimac.

Župan Koren je zahvalio predstavnicima banaka na suradnji te izrazio uvjerenje kako će se ona nastaviti i na novim programima. Županija i banke, napomenuo je župan, dijele isto usmjerenje,  koje se manifestira kroz želju da se gospodarskom sektoru, posebice malim i srednjim gospodarskim subjektima da još veći poticaj.

Taj model i uloga banaka danas  se značajno promijenila na bolje, prije svega zbog razvijene svijesti da svi zajedno moramo podnijeti dio tereta i odgovornosti za sveukupno stanje gospodarstva. Svi smo usmjereni jedni na druge, a mogu najaviti kako ćemo i u 2020. godini pomagati kroz sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite i to preko kreditne linije Programa  HBOR za mlade, žene i početnike  i Programa investicija privatnog sektora. Cilj je jačanje gospodarstva, u segmentu  malog poduzetništva i obrta gdje je naša uloga značajna.  Imamo  jasnu ambiciju još veće pomoći ciljanim skupinama poduzetnika jer  što su oni jači, jače je i naše društvo“, istaknuo je župan Koren.

U ime poslovnih banaka prisutnima se obratio Nikola Gomerčić iz Raiffeisenbank Austria d.d. koji je izrazio zadovoljstvo što banke mogu doprinijeti razvoju županije.

„Koprivničko-križevačka županija je dobar primjer i pokazatelj kako poticati poduzetnike  i gospodarstvenike. Brojke koje ostvarujete doprinose razvoju Hrvatske i njenog gospodarstva . Svjesni smo da je vrijeme povijesno niskih kamatnih stopa što dodatno daje na značaju konkurentnosti poduzetništva. Gospodarstvenici ovakvim poticajima mogu biti još konkurentniji na velikom tržištu Europske unije, a mi ćemo i dalje dobre projekte i investicije“, rekao je Gomerčić.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec te predstavnici  Zagrebačke banke d.d., Slatinske banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d., Addiko Banke d.d., Erste&steiermärkische Banke d.d. i Podravske banke d.d.

Kreditni fond od pet milijuna kuna moći će se realizirati do kraja 2019. godine odnosno do iskorištenja kreditnih sredstava,  a namijenjen je za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, nabavu nove opreme ili pojedinih dijelova nove opreme te obrtna sredstva do 20% (za projekte iz uslužne djelatnosti) i do 30% iznosa kredita (za projekt iz proizvodne djelatnosti) iznosa ukupno odobrenog kredita.

Prednost pri dodjeli subvencija imaju projekti vezani uz proizvodne djelatnosti, projekti od značaja za gospodarski razvoja Županije te projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta. Kamata na poduzetničke kredite subvencionira se s 3 postotna poena, a ženama poduzetnicama s 4 postotna poena.

Služba ureda župana