Župan s jedinicama lokalne samouprave potpisao novi Sporazum o izgradnji širokopojasne infrastrukture koji će stanovnicima omogućiti deset puta brži internet

U prostorijama Županijske uprave danas, u ponedjeljak 3. lipnja, održan je radni sastanak na kojem su župan Darko Koren i načelnici te zamjenici 11 Općina potpisali Sporazum o suradnji na provedbi Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Ovaj Projekt se provodi u okviru Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP), sukladno kojem će se prijaviti na natječaj za sufinanciranje od strane fondova Europske unije. Projektom se planira izgradnja otvorene pristupne mreže elektroničkih komunikacija sljedeće generacije (NGA).

U projektu čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija sudjeluju i Grad Koprivnica te općine Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Peteranec, Rasinja i Sokolovac.

Danas potpisani Sporazum ovlašćuje Županiju da kao nositelj projekta poduzima radnje u okviru Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira – izgradnja pristupnih mreža u NGA bijelim područjima, Javnog poziva za dostavu prijava i Ograničenog poziva.

Župan je zahvalio načelnicima što su podržali model u kojem je Županija  nositelj projekta koji je od iznimnog značaja za ravnomjerni razvoj svih krajeva županije i koji će stanovnicima omogućiti 10 puta veće brzine interneta nego što su to one sada.

„Ovaj sporazum koji potpisujemo temelji se na nacionalnoj strategiji za izgradnju širokopojasne infrastrukture koja je dio europske strategije digitalizacije i ne treba posebno naglašavati što to znači za razvoj županije. To je pretpostavka koja će omogućiti brži razvoj, cilj je postići veću brzinu prijenosa podataka putem interneta, a kad kažemo da će ruralne sredine imati 10 puta brži Internet nego što ga imaju sada, svakome je jasno koja je to vrijednost. Bitno je naglasiti i da će 60 posto projekta vrijednog 120 milijuna kuna biti  pokriveno iz europskih izvora. Ovo je prvi korak na putu koji moramo proći do cilja, a to je osigurati stanovnicima županije što bolje uvjete za život“, naglasio je župan

Prošlog tjedna izrađena je i konačna verzija PRŠI-ja te je dostavljena Nositelju operativnog plana HAKOM-u na pregled i potvrdu sukladnosti s nacionalnom planom što je uvjet na temelju kojeg će se krenuti u prijavu na otvoreni Javni poziv.

Služba ureda župana