Župan prisustvovao prvoj sjednici Koordinacijskog vijeća za Sjevernu Hrvatsku

Župan Darko Koren uz župane Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije prisustvovao je prvoj sjednici Koordinacijskog vijeća za Sjevernu Hrvatsku kojom su definirane zadaće i uloge članova Koordinacijskog vijeća u procesu izrade Plana za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske. Sjednica se održala online putem, a uvodno se obratila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ujedno i predsjedateljica Koordinacijskog vijeća,  Nataša Tramišak koja je istaknula kako će se kroz Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. planovima industrijske tranzicije i jačanjem pozicije regionalnog gospodarstva u globalnim lancima vrijednosti unaprijediti regionalna infrastruktura i poslovno okruženje za poduzetnike.

Državni tajnik Šime Erlić potom je održao prezentaciju „Industrijska tranzicija u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027., metodologija izrade Planova za industrijsku tranziciju i prijedlog prioritetnih sektora Sjeverne Hrvatske“, nakon čega su članovi raspravljali o  institucionalnom okviru, planu aktivnosti, mogućnostima financiranja i prioritetnim sektorima za industrijsku tranziciju Sjeverne Hrvatske.

Koordinacijsko vijeće usuglasilo je da će se kroz daljnji proces strateškog planiranja razraditi modeli i strategija ulaganja u: uslužni sektor visoke dodane vrijednosti, zdravstvenu industriju, sektor zelenog rasta, pametnu industriju i u automobilski sektor, a župan Koren u diskusiji je poseban naglasak stavio na važnost ulaganja u prehrambeni sektor i farmaceutiku.

Dodajmo kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je i osnivač  Koordinacijskog vijeća za Sjevernu Hrvatsku, ističe kako će Plan biti temelj za industrijsku tranziciju i gospodarski razvoj hrvatskih regija na razini NUTS 2 podjele, u razdoblju 2021. – 2027. te učinkovito korištenje nacionalnih i međunarodnih resursa u tu svrhu. On će, napominju u resornom ministarstvu, uključivati analizu stanja regije i prioritetnih sektora te će se u njemu identificirati najvažnije prepreke razvoju regije i prioritetnih sektora te predložiti načini njihova uklanjanja za inovativnu i pametnu transformaciju gospodarstva.

Služba ureda župana