Župan prisustvovao 13. konferenciji Instituta europskih regija i gradova

U organizaciji Instituta regija Europe (IRE), u Salzburgu je od 24. do 26. rujna održana 13. konferencija europskih regija i gradova s temom “Next generation – atraktivne regije i općine za buduće generacije”, kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren te direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc.

Godišnja konferencija europskih regija i gradova okuplja istaknute predstavnike političkog i poslovnog sektora iz različitih europskih regija, a u okviru glavne teme raspravljalo se o atraktivnom uređenju ruralnih regija, obnovljivim izvorima energije te start-upovima u regijama. Također je održan forum s temom sljedeće generacije EU-članica, kao i simpozij “Privatne obrazovne institucije – prilika za mlade”. Pored brojnih međunarodnih stručnjaka, okupljenima je predavanje održao i Povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Europske unije Johannes Hahn.

Župan je konferenciju ocijenio vrlo konstruktivnom i korisnom, posebno u pogledu pitanja od zajedničkog interesa i inovativnih načina promocije regija, naglasivši važnost jačanja suradnje članica prilikom suočavanja s izazovima koji se nalaze pred Europskom unijom. Osnivač i predsjednik Instituta Franz Schausberger i generalni tajnik Joachim Fritz održali su bilateralni sastanak s delegacijom Koprivničko-križevačke županije. Na sastanku su analizirane aktualne teme te se razgovaralo o turističkim aktivnostima u našoj županiji i u zemljama odnosno regijama članicama Instituta regija Europe. Razmatrana je i mogućnost održavanja nekih aktivnosti IRE u Koprivnici.

Institut regija Europe platforma je za općine, regije i poduzetnike iz cijele Europe, čiji je cilj naglasiti rastuću važnost regija i općina u europskoj politici i gospodarskom razvoju. Sjedište mu je u Salzburgu, osnovan je 2004. godine, a putem svojih aktivnosti i inicijativa podržava decentralizaciju i regionalizaciju te osigurava ekspertizu za jačanje odgovarajućih procesa. Jedan od ciljeva Instituta je i umrežavanje različitih regija, gradova, znanstvenih i ekonomskih institucija iz čitave Europe, a u ovoj neprofitnoj mreži sudjeluje više od 130 regija, gradova i općina iz 23 europskih zemalja.

Služba ureda župana