Župan potpisao ugovor o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola vrijedan 3,6 milijuna kuna

Župan Darko Koren i direktor tvrtke Čazmatrans Promet d.o.o. Damir Pavlović u prisustvu zamjenika župana Darka Sobote i Ratimira Ljubića te resornih županijskih pročelnika potpisali su u utorak, 10. rujna Ugovor o kriterijima i načinu sufinanciranja/financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. Ugovor je potpisan na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. u skladu s kojom Koprivničko-križevačka županija nastavlja sa sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola. Koprivničko-križevačka županija za ovu namjenu godišnje osigurava čak četiri milijuna kuna iz izvornih proračunskih sredstava.

Župan je prilikom potpisivanja kazao kako je sufinanciranje prijevoza jedan od značajnijih projekata Koprivničko-križevačke županije te je istaknuo zadovoljstvo što Županija kroz ovaj, ali i brojne druge projekte tradicionalno pomaže u osiguravanju adekvatnih uvjeta za školarce.

Naša županija već nekoliko godina ustraje na projektu osiguranja jednakih prava svih učenika na srednjoškolsko obrazovanje, među kojima je i sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola čime se izjednačavaju uvjeti za pristup srednjoškolskom obrazovanju svih učenika Koprivničko-križevačke županije, bez obzira na udaljenost od srednjih škola ili ekonomski status domaćinstva iz kojeg dolaze. Poznato je da država osigurava prijevoz učenika osnovnih škola u punom iznosu, a isto tako financira i prijevoz učenika srednjih škola do određenog iznosa gdje razliku pokriva Županija. Konačna cijena za učenike i njihove  roditelje tako ostaje na simboličnoj razini“, naglasio je župan.

U novoj školskoj godini, za učenike koji putuju autobusnim prijevozom, mjesečna karta iznosi 50 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 kilometara, 60 kuna za relaciju veću od 10 kilometara, a manju ili jednaku od 20 kilometara te 75 kuna za relaciju veću od 20 kilometara.

Županija osigurava četiri milijuna kuna svojih izvornih proračunskih sredstava za sufinanciranje bilo da se radi o autobusnom ili željezničkom prijevozu. Ugovor s Čazmatransom je vrijedan 3,6 milijuna kuna dok ostalih 400 tisuća kuna otpada na ugovor s manjim autobusnim prijevoznikom na području grada Đurđevca te na ugovor s  HŽ Putničkim prijevozom“, kazao je župan.

Županija je osigurala prijevoz za gotovo 1430 učenika koji u školu putuju autobusima te za više od 360 srednjoškolaca koji putuju vlakom. Učenici koji putuju vlakom mjesečnu kartu plaćaju svega 30 kuna.

Župan je na kraju potpisivanja ugovora uputio čestitku i poruku ohrabrenja svim prvašićima koji su jučer po prvi puta sjeli u školske klupe.

Želim im da ozbiljno shvate novu životnu obavezu koliko god ona djelovala  teško. Naš je zadatak da osiguramo uvjete koji garantiraju uspješno osnovnoškolsko obrazovanje i sigurnost prvašićima, posebno u prvim danima gdje savladavanje puta od kuće do škole predstavlja veliki izazov za roditelje i učitelje. Uz sve programe koje imamo u osnovnoškolskom obrazovanju posebno smo usmjereni na sigurnost pa  smo tako u suradnji sa našom Županijskom upravom za ceste održali i tradicionalnu akciju podjele sigurnosnih trokuta za prvašiće te ovim putem apeliram da ih nose što duže. Poseban poziv upućujem vozačima i svim  sudionicima u prometu da najveću pozornost u danima koji su pred nama usmjere prema  našim najmlađim školarcima“, naglasio je župan.

Služba ureda župana