Župan pohvalio ciljeve i aktivnosti projekta Hoću biti vješt(đ)ak

Početna konferencija projekta „Hoću biti vješt(đ)ak“održana je u utorak, 8. rujna u prostorima Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije na kojoj je predstavljen projekt koji ima za cilj povećati motivaciju učenika za upis u deficitarna zanimanja.

Nositelj projekta je Obrtnička komora Koprivničko – križevačke županije, a partneri su Obrtničko učilište POUKA i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.
Tajnik Komore, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća POUKE Božo Barać u uvodnom obraćanju istaknuo je kako je Obrtnička komora i do sada ulagala značajne napore da se podigne kvaliteta strukovnog obrazovanja odnosno da bi učenici nakon završetka obrazovanja stekli znanja i vještine kojima bi se mogli normalno uključiti u proces rada.
Ravnateljica PORE Melita Birčić istaknula je kako je ovaj projekt jedan od rezultata dobre suradnje i partnerstva između institucija na županijskoj razini te dodala da je ovo jedan od šest projekata iz Europskog socijalnog fonda koji je PORA proizvela u ovoj godini ukupne vrijednosti šest milijuna kuna.
IMG_4314mKoprivničko – križevačka županija unazad dvije godine financijski podržava rad Obrtničke komore, a o njenim aktivnostima i zalaganju za razvoj obrtništva osvrnuo se župan Koren: „Pozdravljam one koji su nas okupili u cilju započinjanja još jedne proaktivne mjere kojom se nadam ćemo utjecati na rješavanje najvećeg problema u Hrvatskoj, a to je nezaposlenost. Nekoliko je prigoda bilo zbog kojih smo se okupljali u posljednjih godinu dana, a sve u cilju aktivnijeg utjecaja na rješavanje nezaposlenosti u smislu da osposobimo ljude za ona zanimanja koja garantiraju već šanse na tržištu rada. To je hvale vrijedno opredjeljenje i po tome se Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije razlikuje od mnogo drugih u Hrvatskoj“ zaključio je župan.
Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja ,,Obrazovanje za poduzetništvo i obrt” Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao Upravljačkog tijela te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata kao posredničkog tijela razine 2. Vrijednost projekta je 240.698,01 kn, a iznos bespovratnih sredstava 228.626,79 kn.
Ciljna skupina u projektu su učenici osnovnih i strukovnih škola (mladi od 15-24 godine), obrtnici, roditelji učenika osnovnih škola. U aktivnosti su uključeni i roditelji učenika kod kojih se želi utjecati na smanjenje postojećih predrasuda prema deficitarnim zanimanjima i obrtništvu te naglasiti njihove prednosti pojasnila je voditeljica projekta Jasmina Sinovec.
Provedba projekta će trajati 12 mjeseci, a započela je 20. srpnja 2015. potpisivanjem Ugovora o financiranju.

Konferencija je bila i prilika na kojoj je župan Darko Koren uručio Uvjerenja o usavršavanju Obrtničkog učilišta POUKA, polaznicima programa voditelj za izradu i provedbu projekata EU koji su uspješno završili program.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.