Župan otvorio izložbu Tomislava Grabara u Hlebinama

U Galeriji navine umjetnosti u Hlebinama župan Darko Koren jučer je otvorio izložbu Tomislava Grabara pod nazivom „Ostakljena bajka: na razmeđi zbiljskog i čarobnog“. U svom obraćanju okupljenima zahvalio je autoru i svima koji su sudjelovali u izložbi, naglasivši važnost naivne umjetnosti, koja je prepoznata diljem svijeta, kao posebnost i kulturni brend Koprivničko-križevačke županije.

Uz župana, obratili su se i sam autor, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin te viša kustosica Helena Kušenić koja je predstavila izložbu. Za glazbeni ugođaj bio je zadužen Mihovil Maloča, a izložbi su, uz brojne ljubitelje naive, prisustvovali i gosti iz slovenske Općine Šentjur koju veže dugogodišnje prijateljstvo s Hlebinama.

Kao što je pojašnjeno u predstavljanju izložbe, Tomislav Grabar nastavljač je tradicije Hlebinske škole, a u svom stvaralaštvu krenuo je od tipičnih tema – sela, pejzaža, žanr-scena i njihova uspješnog kombiniranja. Kasnije su njegove slike dobile sve jači ekspresionistički naboj na temelju kojeg je stvorio prepoznatljiv izričaj, u čemu je potrebno izdvojiti arhitekturu naglašeno izduženih formi.

Izložba se može razgledati do 1. kolovoza 2021. godine, od utorka do petka 10 do 18 sati i vikendom 10 do 14 sati.

 

Služba ureda župana