Župan otvorio 19. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

U organizaciji Udruge orača Koprivničko-križevačke županije te uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Općine Kalnik i Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača, danas je u naselju Šopron u Općini Kalnik na parceli Zorana Radičeka održano 19. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanju su prisustvovali župan Darko Koren, načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec, predsjednica kalničkog Općinskog vijeća Olinka Gjigaš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Križevaca Ivan Biškup, uime Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marcela Andreata-Koren, predsjednik županijske Udruge orača Darko Novotni te sudačka komisija predvođena glavnim sucem Stjepanom Pokrivačem.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Udruge orača Darko Novotni koji je zahvalio Županiji na podršci i kupnji natjecateljskih plugova te se osvrnuo na početke natjecanja, dodavši: „Udruga je osnovana 2007. godine, u ovoj Općini su stasali najbolji orači u Hrvatskoj, a naš Saša Višak je sedam puta pobijedio na županijskom natjecanju, tri puta na državnom i tri puta se proslavio na svjetskom natjecanju. Zoran Radiček također je postigao izvrsne rezultate. Našim oračima želim ravnu i čistu brazdu te mnogo uspjeha!

Glavni sudac Stjepan Pokrivač pozdravio je okupljene u ime sudačke komisije i Udruge orača Međimurske županije te kazao kako se natječe šest natjecatelja u kategoriji plugova premetanja, tri u kategoriji ravnjaka te tri oldtimera, ujedno pojasnivši parametre i kriterije ocjenjivanja.

Načelnik Đurec pridružio se pozdravima te kazao: „Drago nam je što se natjecanje održava kod nas u Kalniku, koji je kolijevka orača Koprivničko-križevačke županije. Ova naša posebna kalnička zemlja je naučila ljude orati i sretni smo što naši ljudi postižu dobre rezultate.“

Natjecanje je otvorio župan Koren te poručio: „Kao što smo čuli, ovaj prostor ispred prekrasne planine Kalnik idealno je mjesto za učenje oranja te je dao najbolje natjecatelje koji su nas proslavili u Hrvatskoj i svijetu. Županija izuzetnu pažnju poklanja ovoj disciplini, a prije nekoliko godina kupnjom natjecateljskih plugova zasigurno smo dali doprinos boljim mogućnostima za pripremu natjecanja, a time i odličnim rezultatima. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji, natjecateljima želim mnogo sreće i uspjeha te unaprijed čestitam najboljima.

U kategoriji pluga ravnjaka prvo mjesto je osvojio Saša Višak, drugo je mjesto pripalo Kristijanu Sučiću, a treće Mladenu Crnčiću. U kategoriji pluga premetnjaka najbolji je bio Josip Martinović, drugi je bio Zoran Radiček, a treće je mjesto zauzeo Zvonko Jež. U kategoriji oldtimera najbolji je bio Valent Sokolić, drugoplasirani su bili Blaž Tomijek i pomagač Tomislav Bukovčan, a trećeplasirani Ivica Miglez.

Glavni pokrovitelj natjecanja je Županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna, odnosno po dvije glavne kategorije 5.000 kuna i to za prvo mjesto 2.500 kuna, za drugo mjesto 1.500 kuna te za treće mjesto 1.000  kuna. Natjecateljima su pripale i sponzorske nagrade, kao i priznanja Koprivničko-križevačke županije.

 

Služba ureda župana

Fotografije: KKŽ i prigorski.hr