Župan otvorio 18. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

U organizaciji Udruge orača Koprivničko-križevačke županije te uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i Hrvatske udruga za organizaciju natjecanja orača, danas je u naselju Čabraji na parceli Brezine obitelji Crnčić održano 18. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanju su prisustvovali župan Darko Koren, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn sa zamjenikom Mariom Martinčevićem te predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije Darko Novotni.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Udruge orača koji se prisjetio početaka rada i prvih natjecanja kazavši kako orači iz županije već 18 godina sudjeluju na natjecanjima te ostvaruju izvrsne rezultate na nacionalnoj razini. „Hvala Koprivničko-križevačkoj županiji koja prati natjecanje svake godine i pomaže naš rad. Bez profesionalnih natjecateljskih plugova koje je kupila Županija sigurno naši orači ne bi imali tako velike uspjehe na državnim natjecanjima“, naglasio je Novotni.

Gradonačelnik Rajnje napomenuo kako Križevci i Koprivničko-križevačka županija imaju veliku tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji, a državni tajnik Majdak je uz želje za dobar plasman oračima poručio kako ovakva natjecanja uvelike doprinose razvoju poljoprivredne proizvodnje.

 Župan je uz čestitke i zahvalu organizatorima svim natjecateljima poželio što bolji rezultat  istaknuvši kako Županija od samih početaka pomaže rad Udruge te veliku pozornost polaže na promociju poljoprivredne proizvodnje na području županije. „Svake godine se veselim ovom natjecanju koje nas okuplja i s kojeg na državnu razinu šaljemo naše najbolje predstavnike. Županija od samih početaka daje veliku podršku Udruzi kroz financiranje rada i osiguranjem nagrada, a najveća je pomoć zasigurno bila kupovina natjecateljskih plugova bez kojih rezultati na državnoj razini sigurno ne bi bili na toj razini. Ovakva natjecanja pokazuju da imamo sjajne orače, ali i da je poljoprivredna proizvodnja jedna od temeljnih djelatnosti koja se, posebice u vremenu krize s kojom smo se suočili, pokazala kao vitalna grana hrvatskog gospodarstva koju treba poticati i razvijati. Hvala organizatorima, svim natjecateljima i sucima, želim vam uspješno natjecanje te da ostanemo na ovako visokoj razini i u budućnosti“, poručio je župan i svečano otvorio natjecanje.

Natjecatelji su se natjecali u kategoriji pluga ravnjaka i kategoriji premetnjaka, a po prvi puta su nastupili i u kategoriji oldtimera. Natjecanje su pratili licencirani suci pod vodstvom Siniše Hrgovića trenera hrvatske reprezentacije orača, koji su kod svakog natjecatelja vršili ocjenjivanje na temelju parametara: otvaranje brazde, naor, opći utisak izgleda brazde, opći utisak sjetveni sloj, ulaz i izlaz iz brazde, završetak oranja, razor, pravac otvaranja, pravac oranja, pravac razora opći izgled.

U kategoriji pluga ravnjaka prvo mjesto je osvojio Saša Višak, drugo je mjesto pripalo Mladenu Crnčiću, a treće Mariu Stanešiću. Natjecao se i Krsitijan Sučić koji je zauzeo četvrto mjesto. U kategoriji pluga premetnjaka najbolji je bio Zoran Radiček, a drugo mjesto je zauzeo Josip Lukačić. U kategoriji oldtimera najbolji je bio Valent Sokolić, drugoplasirani je bio Ivica Miglez, a treće mjesto je pripalo Blažu Tomijeku i Tomislavu Bukovčanu.

Pokrovitelj natjecanja je Županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna odnosno po kategoriji 5.000 kuna –  za 1. mjesto,  2.500 kuna za 2 . mjesto 1.500,00 kuna te za 3. mjesto 1.000  kuna. Najuspješnijim natjecateljima su osim novčanih i sponzorskih nagrada pripala i priznanja Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana