Župan otvorio 10. Sajam poslova u Križevcima

Pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, a u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima u petak, 27. listopada održan je 10. Sajam poslova.

Prilikom svečanog otvorenja Sajma, vršiteljica dužnosti predstojnice Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac naglasila kako je u Područnom uredu zabilježen najmanjih broj nezaposlenih u posljednjih 26 godina. Još je dodala kako je broj nezaposlenih trenutno 2950, slobodnih radnih mjesta je 220, a ujedno je predstavila i mjere koje Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi svojim korisnicima.

Župan Darko Koren kazao je kako je „nezaposlenost jedan od najsloženijih problema s kojima se suočavamo te je važno zajedničko djelovanje na njegovom rješavanju“. Izrazivši zadovoljstvo smanjenjem broja nezaposlenih, dodao je kako je „potrebno prilagoditi sustav obrazovanja, obzirom na to da postoje deficiti radne snage u mnogim sektorima“, poručivši kako je to sljedeći „ključni zadatak svih čimbenika koji djeluju na tržištu rada“.

Veliko hvala poslodavcima, ljudima koji su u teškim vremenima koja su, nadam se, iza nas, održali tu razinu zapošljavanja i doveli nas do toga da smo se uspjeli održati u sustavu rada. Danas će također primiti mnoge molbe radnika, a upravo je njihova interakcija jedna od glavnih ciljeva Sajma.“, zaključio je župan.

Kao domaćin, okupljene je pozdravio gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši zadovoljstvo što se sajam održava upravo u Razvojnom centru i tehnološkom parku, koji je okosnica gospodarskog i obrtničkog razvoja Križevaca, te je naglasio važnost cjeloživotnog učenja.

Nakon službenog otvorenja održan je Okrugli stol na temu „Učenjem do znanja, znanjem do posla“ kojem je cilj bio skrenuti pozornost na mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja nezaposlenih osoba, a poseban naglasak bio je i na mjeri HZZ-a Osposobljavanje na radnom mjestu, kojom se nezaposlenim osobama omogućuje stjecanje znanja i vještina potrebnih za obavljanje poslova određenog radnog mjesta.

Također, održana je i radionica o samozapošljavanju „Od ideje do realizacije“ koja je bila namijenjena nezaposlenim osobama koje žele pokrenuti vlastiti posao.

Sajam je bio namijenjen poslodavcima, obrazovnim ustanovama, nezaposlenim osobama, ostalim tražiteljima zaposlenja, studentima, učenicima, roditeljima i svima zainteresiranima za aktivno uključivanje na tržište rada, upoznavanje sa sadašnjom ponudom i potražnjom na području Koprivničko-križevačke županije i Republike Hrvatske.

Partneri u organizaciji Sajma poslova bili su: Grad Đurđevac, Grad Koprivnica, Grad Križevci, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Koprivnica, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Križevački poduzetnički centar d.o.o., Obrtničko učilište Pouka, PORA razvojna agencija Podravine i Prigorja, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Pučko otvoreno učilište Križevci.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Grad Križevci