Župan održao sastanak sa saborskim zastupnicima o temama od zajedničkog interesa

Na poziv župana Darka Koren u ponedjeljak, 16. listopada u prostorijama Županijske uprave održan je sastanak sa saborskim zastupnicima s područja Koprivničko-križevačke županije, kojemu su se odazvali Branko Hrg, Damir Felak i Željko Lacković, a sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota.

Na samom početku, župan je naglasio važnost suradnje sa saborskim zastupnicima i zahvalio im na dolasku, izrazivši nezadovoljstvo što se pozivu nije odazvao zastupnik Mladen Mađer, obzirom na to da je riječ o temama od zajedničkog interesa koje su usmjerene na dobrobit svih žitelja Koprivničko-križevačke županije. Prva tema o kojoj se raspravljalo bili su strateški projekti koji se tiču razvoja prometa – nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, Podravska magistrala i mreža željezničke infrastrukture.

Naime, Vlada Republike Hrvatske prošli je tjedan podnijela šest amandmana na Prijedlog strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske, s time da se u IV. amandmanu traži dodatak projektima i aktivnostima Prijedloga, u vidu izgradnje brze ceste do granice s Republikom Slovenijom preko Varaždina, Koprivnice i Virovitice u pravcu Osijeka. Očitovanje na navedeni Prijedlog dao je Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, i to po 24 točke, koje su zatim većinom uvrštene u tekst Prijedloga. Sudionici sastanaka složili su se kako je potrebno uvrstiti Podravsku magistralu u Prijedlog strategije, kao i staviti naglasak na izgradnju brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, a sve s ciljem omogućavanja ravnomjernijeg prostornog razvoja ovog kraja, povezivanja sa Zagrebom i ublažavanja negativnih demografskih procesa.

Druga tema sastanka bile su izmjene i dopune zakonskih akata važnih za područje Županije, glede čega je dogovorena koordinacija županijskih dužnosnika i saborskih zastupnika koja će zajednički raditi na pripremi materijala za saborske rasprave. Između ostalog, raspravljalo se o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva te o Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Zastupnik Lacković naglasio je važnost policentričnog razvoja Republike Hrvatske, sukladno programu Vlade, uz uređenje pravosuđa i s ciljem očuvanja ključnih institucija i službi na području Županije, s čime su se složili i ostali zastupnici, kao i župan i zamjenik Sobota. Zajedničke snage prvenstveno će se usmjeriti u izradu i pripremu dokumentacije za projekte prometne strategije – brzu cestu i Podravsku magistralu, što se planira dovršiti do 2020. godine, a preduvjet je za apliciranje na sredstva Europske unije, istaknuto je na današnjem sastanku. Izrazivši zadovoljstvo suradnjom sa Županijom, zastupnici su uputili poziv i čelnicima lokalnih samouprava glede mogućnosti suradnje u realizaciji projekata u općinama i gradovima.

Služba ureda župana