Župan održao radni sastanak s predstavnicima turskog konzorcija zainteresiranog za izgradnju geotermalne elektrane u Legradu

U prostorijama Županijske uprave u srijedu, 30. listopada održan je radni sastanak s predstavnicima turskog MB Holdinga, konzorcija zainteresiranog  izgradnju  geotermalne elektrane na eksploatacijskom polju Legrad. Predsjednika Uprave konzorcija Muharrema Balata i suradnike primio je župan Darko Koren sa zamjenikom Darkom Sobotom, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, a sastanku su prisustvovali i pročelnici županijskih upravnih tijela Marijan Štimac, Damir Petričević, Melita Ivančić te ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović.

Župan je uvodno zahvalio gostima iz Turske na dolasku kazavši kako je energetski razvoj Koprivničko-križevačke županije i iskorištavanje svih prirodnih potencijala jedan od ključnih ciljeva Županijske uprave. Dodao je kako su investicije i tehnološki napredna postrojenja kakvo je MB Holding izgradio u Velikoj Cigleni pravi pokazatelj kako na najbolji način iskoristiti prirodne resurse.

„Ono što smo vidjeli u Velikoj Cigleni je zbilja impresivno, a za projekt takvog tipa za koji ste iskazali interes definitivno ima mjesta i u našoj županiji.  Korištenjem geotermalne energije otvaraju se velike mogućnosti ne samo za proizvodnju električne energije koja je ekološki čista, već bi izgradnja elektrane na našem području pomogla bi i u razvoju drugih komponenti poput poljoprivredne proizvodnje u plastenicima te razvoju zdravstvenog turizma. Županija će vam biti od pomoći kako bi se na našoj regionalnoj razini osigurali svi uvjeti, pripremila dokumentacija i realizirao ovako značajan projekt“, naglasio je župan Koren.

Dodao je kako je Prostorni plan županije usklađen s projektom konzorcija, a svoj Prostorni plan će u vrlo kratkom roku  uskladiti i Općina Legrad na čijem se prostoru planira investicija.

„Vrlo smo ozbiljno shvatili svoju ulogu i maksimalno ćemo se potruditi kako bi administrativne prepreke riješili što prije. Možete računati na našu potporu i da ćemo realizirati sve što je u našoj nadležnosti u razumnom roku, jer ovo je i za nas projekt od velikog značaja koji će pomoći u daljnjem razvoju naše županije“ istaknuo je župan.

Načelnik Sabolić se nadovezao te rekao kako je Općina intenzivirala aktivnosti po pitanju donošenja Prostornog plana.

„Do kraja studenog bi trebali donijeti Prostorni plan koji je će biti suglasan s županijskim Prostorni planom i to će biti okvir za ishođenje svih dozvola  i dokumentacije koju trebate kako bi krenuli s radnjama na lokaciji“, kazao je načelnik Sabolić.

Predsjednik Uprave MB Holdinga predstavio je kompaniju kazavši kako osim u Velikoj Cigleni konzorcij već ima nekoliko geotermalnih postrojenja u Turskoj koja je jedna od najvećih proizvođač energije iz geotermalnih izvora u Europi.

„Zadovoljni smo što ste spremni pomoći, jer ulaganja u geotermalne izvore su vrlo rizični poslovi za investitore. Želimo što prije krenuti sa bušenjima na lokaciji kako bi u potpunosti vidjeli potencijal, a ako je onakav kakav je u Velikoj Cigleni onda će se raditi o investiciji u elektranu od oko 60 milijuna eura za koju garantiramo da neće imati niti jedan problem. Radi se o visokotehnološkim postrojenjima koja proizvode čistu energiju, a naši timovi stručnjaka ne prepuštaju ništa slučaju i sve su kalkulacije do sada bile točne. Velik dio tehničke dokumentacije za projekt u Legradu je riješen, potrebne su nam dozvole kako bi započeli s gradnjom i tu smo sretni što možemo računati i na vašu pomoć. Svima nam je u interesu da investicija padne na plodno tlo“, istaknuo je predsjednik Uprave Balat.

Dragutin Domitrović, generalni menadžer tvrtke MB Geothermal koja je u sastavu konzorcija MB Holding, izvijestio je sudionike sastanka o statusu projekta i tehničkim parametrima buduće geotermalne elektrane te zahvalio Županiji i Općini na dosadašnjoj pomoći i suradnji.   Na kraju sastanka sudionici su se složili kako je ovaj projekt po svojoj važnosti od posebnog interesa za Koprivničko-križevačku županiju.

Služba ureda župana