Župan održao prijem za sudionike 13. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”

U prostorijama Županijske uprave u subotu 13. srpnja održan je  svečani prijem za sudionike Dana kulturne baštine i 13. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine u tri dan održava u Koprivnici, Križevcima i Legradu. Prijemu župana Darka Korena prisustvovali su i zamjenik župana te predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Uvodno se sudionicima festivala obratio župan zahvalivši svima na dolasku te čestitao Organizacijskom odboru što je još jednom upriličio festival od iznimnog značaja za promicanje hrvatske kulture.

„Iskreno i od srca vas pozdravljam zaista nam je čast što smo se po 13. puta našli na najznačajnijem međunarodnom kulturno-tradicijskom festivalu na ovom području. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala, nadam se da ste uz našu tradiciju upoznali i znamenitosti i prirodne ljepote naše županije. Veselimo se što ćemo vidjeti folklor, bogate koreografije i plesove te tradiciju naših susjeda, a i mi ćemo kroz folklor ansambala iz naše županije i folklorne skupine  naših prijatelja iz Hrvatske također promovirati naše bogatstvo kako bi u vaše krajeve otišli puni dojmova“, napomenuo je župan Koren.

Na prijemu su se predstavili sudionici festivala iz Hrvatske (Folklorni ansambl “Matija Gubec” iz Karlovca i Folklorni ansambl Koprivnica), ansambl iz Republike Češke (Folklorni ansambl “Vsacan”), predstavnici iz Italije (Folklorna grupa Danzerini di Lucinico”), predstavnici iz  Austrije ( Jugendvolkstanz und schuplattlergruppe “Fürnitz”)  te predstavnici Slovenije (Folklorna skupina kulturnog društva “Podgorci”). Sudionici prijema su ukratko  predstavili znamenitosti  krajeva iz kojih dolaze te zahvalili Županiji na gostoprimstvu.

„Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo po prvi puta prezentirati naš ansambl u Koprivnici. Često se susrećemo s našim kolegama iz FA Koprivnica na državnim smotrama i ono što tamo pokazuju je zaista vrhunac hrvatske tradicijske kulture i  stvaralaštva. Naš ansambl je prezentirao hrvatsku kulturu na svim kontinentima i mogu reći kako je ona prepoznata u svijetu, a mi smo ponosni što možemo i kroz ova tri dana dio toga pokazati našim prijateljima iz Hrvatske i susjednih europskih zemalja“, kazao je član karlovačkog Folklornog ansambla Matija Gubec.

Predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i dopredsjednica Organizacijskog odbora Nada Šešić s ostalim članovima Odbora te tajnicom Zajednice Zrinkom Roksandić. Zahvalila je Županiji na gostoprimstvu i pokroviteljstvu te još jednom podsjetila važnost održavanja festivala.

„Sretna sam što je trinaesti po redu festival ugledao svjetlo dana, zahvaljujem se svim našim dragim gostima što su uložili trud i došli do Koprivnice. Nadam se da ćete odnijeti lijepe dojmove i našu gostoljubivost jer ovo je mjesto gdje se susreću različite kulture i razvijaju osjećaji poštovanja i tolerancije prema drugim narodima. Naš festival promovira bogatu kulturnu tradiciju županije od gastronomije do prekrasnog naivnog slikarstva, ponesite u svoje krajeve ono najbolje što se ovdje doživjeli“, kazala je Šešić.

Nakon službenog dijela prijema, predstavnici folklornih skupina su u opušteno atmosferi iznijeli svoje dojmove te razmijenili sa županom i prigodne poklone, nakon čega je uslijedilo i zajedničko fotografiranje.

Druga festivalska večer  na rasporedu je večeras od 20 sati u Domu mladih Koprivnica, a u sklopu festivala održat će se i gastro manifestacija Okusi zavičaja na kojem će se moći kušati neke od delicija koje su pripremili gosti, sudionici festivala.

Na festivalu u tri  dana nastupa preko 240 sudionika iz nekoliko europskih zemalja, a organizatori su Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Koprivničko – križevačke županije i Folklorni ansambl Koprivnica uz pokroviteljstvo Koprivničko – križevačke županije, saveza Alpe Jadran, Turističke zajednice Koprivničko – križevačke županije, Grada Koprivnice i Općine Legrad.

Služba ureda župana