Župan održao prijem za ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i tajnica Kabineta ravnatelja Mirjana Klanac u srijedu, 8. studenoga boravili su u posjetu Županijskoj upravi, gdje su ih dočekali župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Župan se u uvodnom dijelu osvrnuo na krizne situacije koje su se dogodile na području Županije, poput velikih poplava i migrantske krize, a koje su testirale spremnost i organiziranost sustava civilne zaštite. Državna uprava za zaštitu i spašavanje imala je integralnu ulogu u tom sustavu, naglasio je župan, dodavši kako su iznimno zadovoljni djelovanjem žurnih službi.

Zahvaljujem ravnatelju i suradnicima na dolasku, a ujedno je to prilika da zajedničkim dogovorima pokušamo unaprijediti sustav civilne zaštite, kako bi bio još korisniji našim građanima, posebno u dijelu prevencije i edukacije.“, kazao je župan.

Ravnatelj Lozančić pojasnio je kako je obišao svih 20 područnih ureda za zaštitu i spašavanje te kako je sustav složen i velik, a prema novoj Strategiji nacionalne sigurnosti i Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti, civilna zaštita je postala jedan od glavnih stupova sigurnosti. „Koncept civilne zaštite razvija se u skladu s europskim trendovima, na tri načela: supsidijarnosti, solidarnosti i kontinuitetu, dok je vatrogastvo temeljena operativna snaga tog sustava.“, dodao je ravnatelj Lozančić, spomenuvši kako razmišljaju o reorganizaciji Državne uprave, obzirom da neke manje sredine nisu u stanju ispuniti određene zakonske obveze.

S velikim potencijalom vatrogasnih snaga u sustavu civilne zaštite složio se i župan, istaknuvši kako Koprivničko-križevačka županija ima najveći broj vatrogasaca na broj stanovnika, dobrovoljnih i profesionalnih, koji su se već mnogo puta dokazali na terenu, u spašavanju ljudskih života i imovine.

Koprivničko-križevačka županija među prvima se priključila Platformi županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, a također je među prvima pozvala djecu i mlade na upoznavanje s radom Županijskog centra 112. Također, nedavno je održan prošireni radni sastanak s predstavnicima žurnih službi, općina i gradova na području Županije, kako bi se razgovaralo o aktualnostima u sustavu civilne zaštite i kvalitetno pripremilo na moguće izazove, s naglaskom na suradnju i razmjenu informacija.

Sastanku su još prisustvovali pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić, glavni vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Zvonimir Habijan te voditelj Županijskog centra 112 Roman Sabol.

Služba ureda župana