Župan održao prijem za predstavnice društava Crvenog križa

„Koprivničko-križevačka županija, naši gradovi i općine, već su godinama predvodnici u dobrovoljnom darivanju krvi, što je i vaša zasluga. Zahvaljujem vam na svemu što činite te se nadam kako ćemo i nadalje uspješno surađivati na dobrobit cijele društvene zajednice.“

Povodom Tjedna Crvenog križa te Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, župan Darko Koren sa suradnicima je održao prijem za ravnateljice koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog gradskog društva Crvenog križa kao i za predsjednicu županijskog Društva.

Župan im je čestitao na predanom radu, vrhunskoj organizaciji te prije svega na humanosti i ljubavi prema čovjeku, što dolazi do izražaja u kriznim situacijama, ali i u svakodnevnom radu.

Koprivničko-križevačka županija, naši gradovi i općine, već su godinama predvodnici u dobrovoljnom darivanju krvi, što je i vaša zasluga. Zahvaljujem vam na svemu što činite te se nadam kako ćemo i nadalje uspješno surađivati na dobrobit cijele društvene zajednice.“, kazao je župan.

Predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Dubravka Jaković zahvalila je županu i suradnicima na prijemu, ali i na dugogodišnjoj suradnji i potpori. Dodala je kako provode brojne aktivnosti, s time da je jedna od najznačajnijih upravo dobrovoljno davalaštvo krvi. Županija je već godina na prvom mjestu u Hrvatskoj prema broju doza krvi u odnosu na broj stanovnika, a imaju i svoj Klub 100, koji okuplja one koji su dali krv 100 i više puta. Aktivni su i po pitanju edukacije podmladaka Crvenog križa koji postižu sjajne rezultate te su ušli među deset najboljih ekipa na državnoj razini. Predsjednica Jaković spomenula je i važan doprinos volontera te zaključila kako su Podravci i Prigorci ljudi velikog srca, uvijek spremni pružiti ruku, dodavši: „Kaže se kako je dobro činiti dobro, a na taj način pomažemo i sebi i drugima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način uključeni u rad županijskog Društva Crvenog križa na njihovoj plemenitosti i empatiji.“

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa te koprivničkog Gradskog društva, Adela Sočev istaknula je aktivnost pučke kuhinje koja podijeli preko 50 tisuća obroka godišnje, Socijalnu samoposlugu i projekt pomoći najpotrebitijima iz FEAD-a, koji provode u sklopu Hrvatskog Crvenog križa, a pozitivno su ocijenjeni za novi europski projekt, vrijedan preko milijun kuna.

Na projektu Pomoć u kući starijim osobama, Županiji je partner Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, čija je ravnateljica Đurđica Trbus kazala kako su sva društva Crvenog križa jedna velika obitelj posvećena humanitarnom radu. Van redovne djelatnosti, proteklu su godinu povukli preko 2 milijuna kuna europskih sredstava te također provode projekt Socijalne samoposluge. Ravnateljica Trbus najavila je i Smotru žurnih službi koja će se održati 23. svibnja u Križevcima.

Zahvalama Županiji na suradnji i podršci pridružila se i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Marina Perica, koja je kazala kako na đurđevačkom području ima mnogo potrebitih o kojima vode računa u skladu s mogućnostima, uz veliku pomoć volontera.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana Ivan Pal, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Tjedan Crvenog križa traje od 8. do 15. svibnja, a započeo je obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u znak počasti osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi. Središnji događaj Tjedna Crvenog križa je 21. državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 13. svibnja u Sisku.

Služba ureda župana