Župan održao prijem za nagrađene uzgajivače svinja

Kako bi im čestitao na izvanrednim rezultatima koje su postigli na 25. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, u sklopu kojeg je održana 25. državna stočarska izložba, župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota u petak, 22. rujna  priredili su prijem za uzgajivače svinja Valentina Rumeka, Ivicu Kosa, Branka Dulikravića i Mladena Čižmešinkina.

U svinjogojskom djelu izložbe ukupno je izloženo 45 grla, a naši su uzgajivači postigli sljedeće rezultate:

  • u kolekcija nerastova pasmine landras prvo mjesto osvojio je Valentin Rumek (Gabajeva Greda)
  • u kolekciji nazimica pasmine landras prvo mjesto osvojio je Ivica Kos (Finčevec), dok je drugo mjesto osvojio Branko Dulikravić (Velike Sesvete)
  • u kolekciji nerasta terminalnih pasmina prvo mjesto osvojio je Mladen Čižmešinkin (Medvedička)
  • u kolekciji rasplodnih krmača crne slavonske pasmine prvo mjesto osvojio je obrt Bilogora (Velike Sesvete)
  • nagradu za šampionsko grlo cijele svinjogojske izložbe osvojio je nerast pasmine landras uzgajivača Branka Dulikravića (Velike Sesvete)

Župan je kazao kako se Koprivničko-križevačka županija, prema brojnom stanju svinja svih uzrasta i broja proizvođača, nalazi na petom mjestu u Republici Hrvatskoj, a u svinjogojskoj proizvodnji radi 423 posjednika svinja koji imaju u uzgoju više od 10 komada svinja u tovu, evidentiranih u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji.

Naglasivši značaj poljoprivrede u Županiji, župan je dodao: „Vaši rezultati plod su dugogodišnjih ulaganja i truda, ne samo vas, nego i vaših obitelji, a mi smo ponosni što imamo uzgajivače sa znanjem i voljom da budu najbolji. Osim što je vaš uspjeh promocija vaše proizvodnje, ujedno je to i najbolja promocija Koprivničko-križevačke županije.  Želim vam i nadalje brojne nagrade i priznanja, a Županija i naše stručne službe na raspolaganju su vam za svu potrebnu podršku.

U ime uzgajivača obratio se Valentin Rumek, koji je prvak na Sajmu već punih devet godina, pojasnivši kako je, „uz marljiv rad, potrebno mnogo ulagati i u edukaciju, te kako pasmine koje uzgajaju ne služe za dobivanje mesa nego za očuvanje genetskog materijala“. Dodao je kako na svom imanju ima 30 krmača, koja zahtijevaju poseban način prehrane i uvjete držanja.

Čestitke uzgajivačima uputio je i zamjenik župana Darko Sobota, istaknuvši kako Županija u brojnom stanju svinja ima blizu 15 tisuća krmača i 47 tisuća tovljenika te kako se svinjogojstvom bavi oko 6 tisuća gospodarstava koja proizvedu više od 97 tisuća svinja svih uzrasta i dobi.

Služba ureda župana