Župan odao počast hrvatskim braniteljima na spomen-području Trokut-Novska

Na lokaciji spomen-područja Trokut-Novska danas, 29. listopada održano je svečano obilježavanje obljetnice „Trokut-Novska, Dan početka oslobađanja zapadne Slavonije i komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje u oslobađanju”, kojoj su u ime Koprivničko-križevačke županije  prisustvovali župan Darko Koren i predsjednik županijskog Odbora za branitelje iz Domovinskog rata Siniša Pavlović.

Komemoracija se održava svake godine 29. listopada na dan početka strateške vojne operacije „Orkan 91“ kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, kako bi se odala počast za 327 poginulih branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja. S područja Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom su ratu poginula 152 branitelja, od kojih je njih 23 svoj život položilo u borbama na bojišnici zapadne Slavonije.

Ovogodišnja novina je da je organizaciju događaja preuzelo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a vijenac u spomen na branitelje zajednički su položili dosadašnji suorganizatori, odnosno župan Koren u ime Koprivničko-križevačke, župan Ivo Žinić u ime Sisačko-moslavačke, pročelnica Ksenija Čuljak.u ime Zagrebačke te zamjenica župana Bojana Hribljan u ime Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i gradonačelnik Marin Piletić u ime Grada Novske.

Na ovogodišnjem obilježavanju, u ime spomenutih dosadašnjih suorganizatora, obratio se župan Koren koji je, uz duboku zahvalnost žrtvama branitelja, istaknuo: „Odajući počast poginulim braniteljima na novljanskoj bojišnici tijekom jeseni i zime 1991. godine, zapravo se prisjećamo jedne od najznačajnijih pobjeda Hrvatske vojske nad srpskim agresorom i JNA u početnoj fazi Domovinskog rata. U uspješnim akcijama Orkan, Otkos i Papuk oslobođena je većina okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Ostali dio zapadne Slavonije oslobođen je u akciji Bljesak 1995., no zapravo je u teškim vremenima 1991. kad je neprijatelj prodirao sa svih strana, pobjedom u zapadnoj Slavoniji spriječeno odsijecanje Slavonije od ostatka Hrvatske. Hrabrošću i požrtvovnošću naših branitelja uspjeli smo sačuvati Hrvatsku od neprijatelja i moramo se pokloniti svima koji su sudjelovali u tim akcijama, a posebno onima koji su tada položili svoje živote na oltar Domovine i zauvijek nas zadužili. Na teritoriju Koprivničko-križevačke županije nisu se vodile bitke u Domovinskom ratu, no kao župan sam ponosan što su branitelji s područja Podravine i Prigorja imali značajnu ulogu u operacijama oslobađanja zapadne Slavonije, ali i u cijelom Domovinskom ratu. Neka nam vaše jedinstvo i pobjeda u Domovinskom ratu budu zalog i nadahnuće za budućnost. Situacija u našoj zemlji možda nije idealna, ali važno je da postoje vjera i nada u bolju Hrvatsku za našu budućnost i budućnost naše djece. Hrvatska kakvu želimo i kakvoj težimo nije ona u kojoj se gazi po domoljubnim vrednotama te ona u kojoj mladi nemaju posao i iz koje se iseljavaju. Nema ljepšeg mjesta za život od Hrvatske. Uz slogu i zajedništvo, kakvo ste vi branitelji pokazali na bojištima, siguran sam da možemo stvoriti društvo kakvom težimo svi mi koji volimo ovu zemlju. Još jednom vam hvala na svemu, dragi branitelji, ponosni smo na vas, naše heroje, i na Domovinski rat koji nam mora biti svetinja. Dani stvaranja hrvatske države i žrtve naših branitelja i stradalnika Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljeni. Čuvajmo našu domovinu i čuvajmo jedni druge, jer ovo je bitka koju tek trebamo dobiti! I siguran sam da ćemo je dobiti.“

Sukladno preporukama organizatora, ali i poštujući epidemiološke mjere i odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite, komemoraciji je prisustvovalo znatno manje ljudi nego prijašnjih godina, a sve kako bi se zajednički i odgovorno pristupilo suzbijanju širenja koronavirusa i zaštitilo zdravlje.

Uz polaganja vijenaca i paljenje svijeća, održana su prigodna obraćanja te molitva za poginule hrvatske branitelje.

Izvor fotografija: Sisačko-moslavačka županija

Služba ureda župana