Župan obišao prostore đurđevačke Ispostave Zavoda za hitnu medicinu: Za potrebe Tima 2 osigurali smo 2 milijuna kuna i zaposlili deset djelatnika, s radom krećemo početkom travnja

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima su danas obišli prostore đurđevačke Ispostave Zavoda za hitnu medicinu KKŽ u kojima će djelovati Tim 2 hitne medicinske službe. Uz župana i suradnike, prostore Tima 2 obišle su i ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković, glavna sestra Zavoda Ljiljana Šoštarić, zamjenica ravnateljice Zavoda Valerija Bartolić te zamjenica ravnateljice županijskog Doma zdravlja Željka Fruk.

Obzirom na složenost organiziranja rada Tima 2 koja zahtijeva materijalne i ljudske resurse, pripreme su u punom jeku te se odvijaju u suradnji sa županijskim Zavodom, a župan je najavio kako se početak rada Tima 2 očekuje u travnju. Cilj je dodatno ojačati zdravstveni sustav županije te osigurati još veću kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite za stanovnike Đurđevca i okolnih općina. Župan je kazao kako je hitna medicina od izuzetne važnosti za pomoć građanima te kako im je i dosad pružana kvalitetna usluga, a činjenica je da će se taj sustav uvođenjem Tima 2 dodatno unaprijediti.

Ovo je značajna stepenica u razvoju sustava pružanja zdravstvene skrbi jer je prva pomoć koja se čovjeku pruža ključna za spašavanje njegovog života. Inicijative za uvođenje Tima 2 postoje već neko vrijeme, u jednom su dijelu bile politički konotirane, no u želji za uvođenjem ovakve usluge presudan je faktor financiranje. Nikad nije bilo sporno da mi želimo unaprijediti sustav hitne medicine i upotpuniti ga s Timom 2 u Đurđevcu, iako on nije bio u Mreži hitne medicine, ali tek sada smo stekli uvjete da to i napravimo. Uprihodovali smo sredstva od države po osnovu izvansudske nagodbe od 9,2 milijuna kuna, dio toga smo uložili u zdravstveni sustav te osigurali iznos od 2 milijuna kuna za godišnje funkcioniranje tima, kao i za nabavu opreme. Najvažnije je da će građani Đurđevca i općina na tom području imati dodatni tim hitne pomoći, a zaposleno je i deset medicinskih sestara i tehničara. Vjerujemo kako će timovi 2 u Križevcima i Đurđevcu ući u novu Mrežu hitne medicine, što bi značilo da njihovo financiranje preuzima država. Osigurali smo sve preduvjete za optimalno djelovanje ovog sustava i mogu samo zaželjeti uspješan rad svima uključenima na dobrobit naših sugrađana na đurđevačkom području i okolici“, poručio je župan te dodao kako je danas u Ministarstvu zdravstva dogovoren sastanak s predstavnicima Županije kako bi se timovi 2 hitne medicinske službe uključili u novu Mrežu hitne medicine. Njezino donošenje očekuje se u drugoj polovici godine.

Kontinuirano ulaganje u županijski zdravstveni sustav omogućava zdravstvenim ustanovama da slijede najviše standarde po pitanju kvalitete i organizacije brige za pacijente, a samo je prošle godine u taj sustav uloženo preko 80 milijuna kuna.

Ravnateljica Hanžeković složila se kako će se uvođenjem Tima 2 u Đurđevcu poboljšati kvaliteta same zdravstvene usluge, a time i hitne medicinske službe na području cijele županije.

Na inicijativu Županije uspjeli smo privesti kraju ovaj zahtjevan projekt, osigurane su plaće za djelatnike kao i sredstva za nabavu opreme. Ovo je još jedan korak u razvoju Zavoda za hitnu medicinu, uz sve što smo dosad radili uz financijsku i organizacijsku pomoć Županije. Posebno bih istaknula kako smo za sanitetski prijevoz nabavili 16 novih vozila i kompletno opremili vozni park, a nova su vozila stigla i u hitnu medicinsku službu. Ove godine očekuju se nove isporuke, jedno vozilo za hitnu medicinsku službu u Križevcima i dva sanitetska vozila za Koprivnicu, a ukupno je to preko 10 milijuna kuna koje smo posljednjih godina zajedno sa Županijom uložili u razvoj hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza“, zaključila je ravnateljica Hanžeković.

Služba ureda župana