Župan na završnoj svečanosti 7. Susreta hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“

Završna svečanost 7. Susreta hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ održana je 5. prosinca u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima.

Radi se o nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim vrstama: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2015., javilo se 170 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke. Stručni ocjenjivački sud u sastavu dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Drago Bosnar, od ukupno 243 rada, odabrali su 35 radova za objavu u zborniku, 9 za javnu izvedbu, a 15 su odlučili nagraditi.

kranjcicU žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Zdenki Maltar iz Novoga Marofa za pjesmu „Diete vu noči“, a nagradu je dodijelila direktorica Laudata Ksenija Abramović. U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Zlatku Kraljiću iz Velenja za priču „Tinčeka su ftopili“, a nagradu je uručio glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic.  U žanru putopisa prva je nagrada dodijeljena Nives Opačić iz Zagreba za putopis „Krunica od otočnih crtica“, a nagradu je uručio glavni urednik „Veritasa“ i provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević.  U žanru eseja prva je nagrada pripala Zdravku Gavranu iz Zagreba za esej „Do rubova i preko obrubnica“, a nagradu je dodijelio provincijal o. Srećko Rimac. U žanru monodrame prvonagrađenim je proglašen rad „Šta bi svećenik triba znati?“, a nagradu je uručio provincijal fr. Anto Gavrić.

Nagrađenima su čestitali župan Darko Koren, zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka te član Upravnog odbora Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Roko Bašić.

Susret je održan uz potporu Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca, Grada Zagreba, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Turističke zajednice Križevci, Radnika d. d., KTC-a d. d., Veterinarske stanice Križevci d. o. o. i Zadruge Žumbar.

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Ane koju je predvodio generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Pod vodstvom Tanje Baran, u glazbenom dijelu programa nastupio je vokalni sastav „Allegro“.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.

Foto: krizevci.hr