Župan na svečanom otvorenju novih biciklističkih staza u Križevcima

U Križevcima su u četvrtak, 21. ožujka otvorene nove biciklističke staze koje su izgrađene u sklopu programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine i većinom sufinancirane sredstvima Europske unije, a svečanosti je prisustvovao i župan Darko Koren.

Projekt Cyclo-Net je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije na prvom natječaju iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga, kao glavni korisnik, Grad Križevci i projektni partner Grad Zalakaros u razdoblju od 1. 11. 2017. godine do 30. 06. 2019. godine. Glavni cilj projekta je izgradnja biciklističke infrastrukture u Križevcima i Zalakarosu, kao preduvjet za poticanje ekonomskog rasta temeljenog na održivom korištenju bogatog i raznolikog prirodnog i kulturnog naslijeđa, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1.593.127,95 eura.

Biciklističke staže simbolično su otvorile predstavnice Dječjeg gradskog vijeća Križevaca, a Križevci su tako dobili dodatnih 4350 metara biciklističkih staza s popratnim sadržajima.

Župan, koji je i sam isprobao vožnju po novim biciklističkim stazama, kazao je kako je danas veliki dan za Križevce te dodao: „Ovo će sigurno biti jedan izuzetno značajan doprinos u podizanju životnog standarda. Projekt vrijedan 12 milijuna kuna ne realizira se svaki dan i to je velik uspjeh za gradsku administraciju i za sve one koji su sudjelovali u projektu. Posebna zahvala našim dragim prijateljima i partnerima iz Mađarske koji u ovakvim vrstama projekta imaju izuzetnu važnu ulogu. Nadam se da ćemo dobro iskoristiti ovakav projekt u brendiranju Križevaca kao destinacije biciklizma ili cikoturizma.“

Posebna zahvala našoj voditeljici projekta Mariji Podolski. Vjerujem da je upravo ovaj projekt zalog i za neke buduće suradnje sa Zalakarosom, ali i drugim gradovima u Mađarskoj. Posebno mi je drago da su tu predstavnici najmlađih, drago mi je da mogu svjedočiti ovom otvaranju. Dio je ovo šire priče kojom nastojimo dodatno graditi turističku infrastrukturu i vjerujem kako ćemo u narednim godinama dodatno oplemeniti i postaviti Križevce kao turističku destinaciju u pogledu cikloturizma.“, naglasio je prilikom otvorenja gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Na svečanosti su se prigodnim riječima obratili i Olinka Gjigaš, direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca, Danijel Šaško, zamjenik gradonačelnika Križevaca te Ferenc Novak, gradonačelnik Grada Zalakarosa. Gradonačelnik Novak tom je prilikom okupljene pozvao da 27. travnja dođu u Zalakaros na svečanu predaju biciklističkih ruta i naglasio da organiziraju najveću biciklističku utrku u Mađarskoj.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr