Župan na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Župan Darko Koren prisustvovao je sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja je održana u utorak,18. lipnja, a na dnevnom redu našle su se teme: javni linijski prijevoz putnika u cestovnom prometu, sudjelovanje županija u aktivnostima predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, predstavljanje projekta Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo te organizacija 8. foruma poljskih i hrvatskih regija koji se održava u rujnu.

Tematski fokus sjednice bio je na sudjelovanju županija u aktivnostima predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, jer predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine predstavlja jedan od složenijih međunarodnih projekata. Pripreme su započele krajem 2016. godine, a obuhvaćaju tehnički i sadržajni aspekt koji hrvatski predstavnici prate od tada, a upravo su pripreme i analize iskustava država prethodnih predsjedateljica bile temelj za izradu modela i strukture hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrđeno je kako će Hrvatskoj zajednici županija biti dodijeljena aktivna uloga u ovom procesu. Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procjenjuje se da će kroz Hrvatsku proći 25 000 delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarskih konferencija. Gordan Markotić, načelnik Sektora predsjedavanja RH Vijećem EU 2020. pri Ministarstvu vanjskih poslova, pojasnio je kako se uspješno predsjedanje mjeri se brojem ispunjenih ciljeva, ali i brojem pokrenutih inicijativa.

Zahvaljujući intenzivnoj suradnji Vlade Republike Hrvatske i lokalne i regionalne samouprave u posljednje dvije godine, stručnjaci iz razvojnih agencija uključeni su u planiranje iduće financijske perspektive, kroz prijenos poslova ureda državne uprave pokazali smo da smo spremni biti nosioci reforme javne uprave, a učinkovitijom raspodjelom statističkih regija u budućnosti očekujemo još veću efikasnost u povlačenju sredstava Europske unije. Uključivanje županija u aktivnosti predsjedanja doprinijet će definiranju ciljeva i pitanja koja je potrebno rješavati, uzimajući u obzir povratnu informaciju od građana, kojoj je lokalna i regionalna samouprava najbliža“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

U sklopu Izvršnog odbora održano je i predstavljanje projekta „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“, Instituta za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, kojim se promovira usklađivanje privatnog i poslovnog života zaposlenih roditelja te uravnotežen odnos muškaraca i žena na tržištu rada. Predsjednica Instituta je Dijana Kobas Dešković, javnosti poznata kao začetnica MAMFORCE metode. Projekt „Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo“ provodi se na području cijele Hrvatske, a cilj je pomoći županijama da razviju odgovorne prakse upravljanja, postanu poslodavci izbora i budu dobar primjer drugima uz dodatne pozitivne učinke za razvoj županija.

Služba ureda župana