Župan na sastanku s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u ponedjeljak 3. srpnja u Požegi je održao drugi sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, gradonačelnikom Grada Zagreba, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, saborskim zastupnicima, predstavnikom Ureda predsjednice Republike te gradonačelnikom Grada Požege.

Glavna tema sastanka, kojemu je prisustvovao i župan Darko Koren, bila je Strategija regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do kraja 2020. godine koju je predstavila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, dok je ministar financija Zdravko Marić govorio o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Župan je kazao kako su još razgovarali o novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave koji bi u saborsku proceduru trebao ići najesen, a za pretpostaviti je kako će Koprivničko-križevačka županija imati određene koristi, obzirom da se namjerava stvoriti svojevrsni fond izravnanja najbogatijih i najsiromašnijih županija. „Po tim bismo kriterijima mogli očekivati porast izvornih proračunskih prihoda oko 9 posto.“, istaknuo je župan dodavši: „S druge strane, važna nam je i tema javno-privatnog partnerstva, odnosno naših financijskih obveza koje po tom modelu imamo za koprivničku Gimnaziju. Naime, država je potpisivanjem sporazuma preuzela na sebe plaćati 55% iznosa tog projekta, a nakon što je to ukinuto, ušli smo i u sudski proces s državom. Na sastanku smo dogovorili kako ćemo pronaći rješenje tog problema te kako će Županija dobiti povrat svih neisplaćenih sredstava unatrag više od godinu dana.“

Plenković je kazao kako Vlada i njezini članovi dobro poznaju funkcioniranje županija te kako je „duh partnerstva središnje razine vlasti i županijske, gradske i općinske, ključno načelo po kojemu će se raditi sljedećih godina i izvući maksimalna korist za razvoj Hrvatske“. Spomenuo je i nekoliko zakona i mjera koji su već doneseni: Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, povećanje rodiljne i roditeljske naknade, potpisivanje niza ugovora o dostupnosti zdravstvene zaštite koji osiguravaju kvalitetniju skrb, otvaranje područnih ureda Ministarstva državne imovine u Osijeku, Rijeci i Splitu te pripremu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predsjednik Vlade najavio je kako će se ovakvi susreti održavati periodično, a obzirom da kreće ciklus pripreme proračuna i usvajanja smjernica za sva ministarstva, srpanjski je sastanak od posebne važnosti.

Služba ureda župana