Župan na sastanku s ministricom poljoprivrede razgovarao o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

U Ministarstvu poljoprivrede danas je održan radni sastanak vezan uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sastanku su uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković prisustvovali župan Darko Koren, ujedno i  potpredsjednik Hrvatske zajednice županija, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalnu djelatnost i poljoprivredu Marijan Štimac i predstavnica Zajednice u radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu Silva Wendling.

Prijedlog Izmjene Zakona prošao je e – savjetovanje i trenutno se provode zadnje konzultacije prije nego se nađe na sjednici Vlade. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura. Ministrica je također naglasila da se kod izmjena Ministarstvo usredotočilo na uređivanje prava prvenstva na javnom natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i na gospodarske programe, kontrolu korištenja zemljišta i usklađivanje s ugovornim obvezama.

Iz predloženog Nacrta Zakona je vidljivo da će predstavnici županija biti članovi Povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Radi ubrzavanja cijelog postupka ukidaju se prethodna mišljenja županija na programe raspolaganja, kao i na odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja.

Izvor: HZŽ

Služba ureda župana