Župan na sastanku s ministricom Divjak pozvao na nagodbu u rješavanju duga za javno-privatno partnerstvo koprivničke Gimnazije

Na inicijativu župana Darka Korena u ponedjeljak, 24. lipnja u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je sastanak s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak na kojem se raspravljalo o aktualnoj tematici školstva Koprivničko-križevačke županije.

Župan Koren uvodno je ministrici Divjak predstavio aktivnosti i projekte koje Koprivničko-križevačka županija kao osnivač osnovnih i srednjih škola provodi u sektoru školstva, s ciljem ujednačavanja i poboljšanja materijalnih uvjeta kao i podizanja razine kvalitete odgoja i obrazovanja u županijskim školama.

Jedna od tema o kojoj su župan Koren i ministrica Divjak razgovarali bila je i rješavanje duga za javno-privatno partnerstvo za Gimnaziju „Fran Galović“ Koprivnica.

Iako je novim Sporazumom o sufinanciranju troškova najamnine za građevinu gimnazije i sportske dvorane u Koprivnici izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja preuzelo višegodišnje obveze na teret državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2031. godine, dug države prema Koprivničko-križevačkoj županiji zbog neplaćanja JPP-a od prosinca 2015. kada je prekinuto doznačavanje sredstava do prosinca 2018. godine iznosi 10 milijuna kuna.

Župan je još jednom pozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja na postizanje nagodbe u sudskom sporu, u cilju smanjenja daljnjih sudskih troškova i zakonskih zateznih kamata.

Valja spomenuti da su Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica prije podizanja svake od tužbi, uputili zahtjeve za mirno rješavanje sporova, no Državno odvjetništvo koje zastupa državu iste nije prihvatilo.

Ministrici je predstavljen projekt „Pametan obrok za pametnu djecu“ kojeg je pokrenula Koprivničko-križevačka županija u suradnji s Podravkom d.d. u kojem se svakom osnovnoškolcu nastoji osigurati zdrav, kvalitetan i nutritivno vrijedan obrok, te potaknuti usvajanje zdravih prehrambenih navika. Također, aktivnostima projekta u većoj mjeri u opskrbu školskih kuhinja nastoje se uključiti autohtoni, lokalni proizvodi i stvaraju preduvjeti da proizvođači prehrambenih proizvoda s područja Županije i domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva što jednostavnije plasiraju svoje proizvode. Jelovnike osmišljava stručni tim Podravkinih nutricionista, a na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja raspravljana je problematika nedostatka tehničkog osoblja u školskim kuhinjama.

Između ostalog, župan je ministrici Divjak ukazao na problematiku sastava školskih odnosno domskih odbora, u kojima su, od ukupno 7 članova, osnivači ovlašteni imenovati samo tri člana. S jedne strane osnivači imaju obvezu solidarno i neograničeno odgovarati za imovinu ustanove, a nemaju većinu u tijelima upravljanja, te zbog činjenice da nemaju većinu u tijelima upravljanja, ne mogu utjecati na donošenje odluka.

Na sastanku je bilo riječi i o regionalnim centrima kompetentnosti, prijedlogu Smjernica za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja, odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za iduću školsku godinu, strukturi upisa u prve razrede srednjih škola odnosno uvođenju novih zanimanja u skladu s potrebama županijskog gospodarstva, kao i o ostalim važnim temama iz sektora obrazovanja.

Ministrica Divjak pohvalila je aktivnosti Koprivničko-križevačke županije kada je riječ o ulaganju u obrazovanje, dok je župan Koren iskazao zadovoljstvo održanim sastankom naglasivši kako bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja i županije kao osnivači škola trebali biti partneri u svim projektima i djelovati u sinergiji, u cilju unapređenja sustava obrazovanja.

Sastanku su, uz ministricu Blaženku Divjak, prisustvovali i državna tajnica Branka Ramljak i pomoćnik ministrice Stipe Mamić.

Služba ureda župana