Župan na radnom sastanku sa županima središnje i sjeverne Hrvatske

Župan Darko Koren u srijedu, 26. rujna prisustvovao je radnom sastanku župana središnje i sjeverne Hrvatske, čiji je domaćin bio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Uz župane Korena i Bajsa, sastanku su prisustvovali varaždinski župan Radimir Čačić, međimurski župan Matija Posavec i krapinsko- zagorski župan Željko Kolar.

Glavne teme sastanka bile su suradnja pet županija na projektima od zajedničkog interesa, među kojima su širokopojasni pristup internetu, cestogradnja, ekologija i zdravstvo.

Župan Koren je kao teme od zajedničkog interesa naveo pitanje Podravske magistrale, te gospodarenja otpadom kazavši: „Važnost ovakve suradnje je u tome što možemo kvalitetnije iznijeti probleme i rješavati ih. Pitanje gospodarenja otpada jedno je od gorućih pitanja Republike Hrvatske. Sjeverozapadna regija napravila je velik iskorak koji garantira da će uspjeti zadovoljiti rokove Europske unije, a postoji mogućnost uključenja i Bjelovarsko-bilogorske županije. Aktivno ćemo progovarati i o prometnoj problematici, jer nismo zadovoljni što su neki prometni pravci izbačeni iz prioriteta Republike Hrvatske. Vjerujem kako će ovaj savez županija uroditi pozitivnim rezultatima.“

Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija već imaju Sporazum o suradnji, a temeljem dogovora Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija također će se priključiti. Suradnja će se zasnivati na konkretnim projektima, sudjelovat će i sve županijske institucije, a zajednički će nastupati prema Vladi Republike Hrvatske i Europskoj uniji. Župani su nakon sastanka Vladi uputili prijedlog za osnivanjem Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku koji bi omogućio da to područje dobije mogućnost za koordinaciju provjere i praćenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Sljedeći sastanak petorice župana bit će održan u Varaždinu, a tada je najavljeno i službeno potpisivanje Sporazuma o suradnji Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Služba ureda župana