Župan na obilježavanju 70. obljetnice formiranja Podravske brigade „Mihovil Pavlek Miškina“

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Koprivničko-križevačke županije i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organizirala je u petak, 21. studenoga svečano obilježavanje 70. obljetnice formiranja Podravske brigade „Mihovil Pavlek Miškina“.

Najprije su položeni vijenci kod spomenika palim borcima u antifašističkoj borbi u Đurđevcu, a u ime Koprivničko-križevačke županije vijenac su položili župan Darko Koren, član županijske skupštine Vjekoslav Flamaceta i viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić-Kovač. Središnji događaj obljetnice bila je svečanost koja je održana u dvorani Doma kulture u Đurđevcu.

Župan Darko Koren pozdravio je članove Podravske brigade i ostale goste nakon čega se osvrnuo na važnost ove brigade u borbi protiv antifašizma. „Naša zemlja danas kao članica Europske unije i NATO-a polako, ali sigurno traži svoj put prema svjetlijoj budućnosti. Za našu generaciju sve to možda trenutno ne izgleda previše uvjerljivo i optimistično, no našoj djeci i unucima budućnost nosi svjetlije dane i zasigurno novu perspektivu. Zato je danas bitno suočiti se s prošlošću i krenuti dalje, jer samo to vodi prema jedinstvu države te prema gospodarskom blagostanju“ zaključio je župan.

Uz župana, okupljenim gostima i pripadnicima Podravske brigade “Mihovil Pavlek Miškina“ obratili su se predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Koprivničko-križevačke županije Branko Dolenec, gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković, borac Pavle Gaži koji je govorio o značaju i ulozi Podravske partizanske brigade „Mihovil Pavlek Miškina“ i izaslanik predsjednik Ive Josipovića admiral Ante Urlić.

Nakon prigodnih govora, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin i načelnica općine Đelekovec, Štefica Sirutka uručili su priznanja i monografije pojedincima koji su dali svoj doprinos radu antifašista Republike Hrvatske.

Povodom ove svečane prigode primadona Barbara Othman upotpunila je program uz pjesme „Crveni Makovi“, „Šume, šume“, „Kalnička mi gora mati“ i „Jalta, Jalta“, učenik 8. razreda Osnovne škole „Mihovil Pavlek Miškina“ iz Đelekovca Luka Šegerec recitirao je Miškininu pjesmu „Orjem“, a zna kraju su članovi KUD-a „Petar Preradović“ iz Đurđevca izveli narodni ples Podravine.

 Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.