Župan na kavi s novinarima o aktualnim temama

Župan Darko Koren održao je tradicionalnu kavu s novinarima kojoj su prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal, direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica Mladen Jozinović te pročelnici županijskih Upravnih odjela.

U uvodnom obraćanju župan Koren osvrnuo se na rad županijske uprave te aktualne teme od trenutačne problematike oko projekta Piškornica, odnosno Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske, preuzimanju osnivačkih prava nad Općom bolnicom „ Dr. Tomislav Bardek“ te o neispunjenim financijskim obvezama Ministarstva u javnom- privatnom partnerstvu oko koprivničke Gimnazije Fran Galović.

O situaciji oko projekta Piškornica govorio je direktor Jozinović pri čemu je posebno istaknuo „kako Piškornica u ovoj bitki nije sama“, već ima puno saveznika i potporu sa svih strana od regionalne do državne razine. Dodao je da je Piškornica svoj prvi krug natječaja uspješno završila, ali će aplikacija  projekta za gospodarenje otpadom morati pričekati nove izbore. Smatra da se svakako treba naći novo rješenje provedbe projekta, jer „otpad se u Koprivnici negdje mora odlagati i deponirati te se nadamo da će se uskoro ova situacija riješiti.“.

IMG_9645mŽupan Koren ujedno i predsjednik Skupštine Piškornice također se osvrnuo na tu temu te istaknuo „Ovo je jedna od kapitalnih odluka te Hrvatska u svakom trenutku gubi puno novaca zbog nečije nekompetencije“. Isto tako, dodao je da je sam projekt u dobroj fazi te je spreman za onaj najvažniji dio, a to je da se odluči tko će biti izvođač radova i dobavljač tehnologije. „Nadam se da će sve to ići u dobrom pravcu te da će pobijediti razum.“, zaključio je župan Koren.

Nadalje, župan se osvrnuo i na temu sanacije Opće bolnice „ Dr. Tomislav Bardek“ pri čemu je istaknuo kako je nedavno održan sastanak kod ministra zdravlja Darija Nakića od kojeg je zatražio promjenu Sporazuma, nakon čega bi imenovao upravno vijeće i time preuzeo osnivačka prava. No, do sada nije riješeno ni to pitanje te se čeka obećana izmjena sadašnjeg Sporazuma. „U sadašnjem Sporazumu postoji cijeli niz nelogičnosti i dvojbi koji bi nas svakako doveli u jako nezgodnu situaciju te upravo zbog toga neću potpisati ništa dok ne dobijem izmijenjen sporazum“.

O samom Sporazumu župan je istaknuo kako se u Sporazumu „ne iščitava niti jedna obveza Ministarstva zdravlja kao sporazumne strane“, a što se tiče Zakona o ustanovama u kojem se utvrđuje „kako ustanova odgovara za obveze cijelom svojom imovinom, dok osnivač ustanove solidarno i neograničeno odgovara za njene obveze“  time bi „Županija bila dovedena u neprihvatljivu financijsku situaciju, a njen bi konačni financijski rezultat bio prikazivan kao negativan što je neprihvatljivo“ izjavio je župan.

IMG_9657mŽupan se osvrnuo kako su primjedbe na Sporazum mnogobrojne te da neće imenovati  članove upravnog vijeća  sve do  usuglašavanja  konačnog  prijedloga  Sporazuma, vjerujući da će u njega biti ugrađene navedene primjedbe i prijedlozi, a što je u konačnici interes ne samo Županije nego i same Bolnice.

Na današnjoj konferenciji župan se osvrnuo i na obveze Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u javno-privatnom partnerstvu oko koprivničke Gimnazije Fran Galović te rekao kako je Županija poduzela sve potrebne pravne radnje za zaštitu prava, s obzirom  da zaključno  s petim mjesecom ove godine Koprivničko-križevačka županija  od MZOS-a potražuje 55 posto najamnine u iznosu od 1.684.094,28 kuna.

Na kraju je predstavio i novoimenovanog pročelnika Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Marka Jembreka koji je stupio na dužnost 1. srpnja

Manifestacije koje će se održati ovog vikenda najavili su zamjenici župana Darko Sobota i Ivan Pal.

Zamjenik Sobota najavio je i predstavio program županijske manifestacije Dan povrća koja će se održati u subotu, 9. srpnja 2016. godine na Zrinskom trgu u Koprivnici s početkom u 9,00 sati, a zamjenik Pal obavijestio je prisutne kako se ovaj vikend održava i festival folklora „Iz bakine škrinje“ koja traje od 8. do 11. srpnja 2016. godine te pozvao sve da podrže ove manifestacije.

Služba ureda župana