Župan kum manifestacije Diganke, zlevanke i prkači

U sklopu Picokijade održava se i tradicionalna Izložba kolača i ručnih radova, druga manifestacija po posjećenosti koja okuplja veliki broj zaljubljenika u tradiciju i slastice.

Ovogodišnji moto izložbe je bio „Mirisima i okusima bakine kuhinje“, a on se odnosi na prepoznatljive starinske vrste kolača poput pogača, mazanica, diganki, zlevanki, pita i prkača, koje su pekle naše bake, a ipak se tradicija njihova pripremanja zadržala do danas, u receptima koji se prenose generacijama.

Izložba kolača također obuhvaća i ručne radove koji se baziraju na tradicijskoj izradi ručnih radova. Ove godine na izložbi je sudjelovalo 31 udruga s područja naše i susjednih županija, što je sveukupno preko 150 sudionika. Već tradicionalno Izložba kolača i ručnih radova ima svojeg kuma. Ove godine kum Izložbe bio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a njegova kuma bila je poznata hrvatska glumica Ana Begić.

Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova našeg područja. Ova „slatka“ priredba odnosi se na starinske vrste kolača kao i na ručne radove koji i danas uživaju pažnju mlađih generacija.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol