Župan Koren županijskoj podružnici Udruge dragovoljaca i veterana uručio vrijednu donaciju knjiga s tematikom Domovinskog rata  

Podrškom ovom projektu  činimo ono što bi svaka odgovorna zajednica trebala činiti, a to je očuvanje spomena na veliku žrtvu branitelja i teško stečenu slobodu u kojoj danas živimo- istaknuo je župan u prigodnom govoru          

Župan Darko Koren u srijedu 23. rujna je u prisustvu zamjenika župana Ratimira Ljubića i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ane Mušlek posjetio županijsku podružnicu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske kako bi predstavnicima Udruge uručio vrijednu literaturu s tematikom Domovinskog rata. Riječ je o dvjestotinjak knjiga kojima će se u sklopu projekta „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“ obogatiti knjižnice osnovnih i srednjih škola naše županije.

Župana i suradnike su dočekali  predsjednik Podružnice i Odbora za branitelje Domovinskog rata Koprivničko-križevačke županije Siniša Pavlović te tajnik Podružnice Damir Vuković koji su župana izvijestili o aktualnostima u radu Podružnice te provedbi projekata koje sufinancira Županija  naglasivši odličnu dugogodišnju suradnju sa Županijskom upravom koja pruža punu podršku braniteljskoj populaciji.

Župan je  uz čestitku na kontinuiranoj realizaciji ovog važnog  projekta kazao kako Županija daje značajnu podršku braniteljima kroz suradnju s braniteljskim udrugama te financijskom i organizacijskom pomoći brojnim projektima i programima koji se realiziraju svake godine.

Ove smo godine sufinancirali 17 projekata i programa deset braniteljskih udruga s područja županije za što smo izdvojili 180 tisuća kuna. Vjerujem kako u okviru svojih mogućnosti činimo vrlo mnogo za naše veterane koji su dali neprocjenjiv obol u stvaranju države. Ovakav projekt koji je po sadržaju i načinu realizacije jedinstven i koji s tako velikim žarom i entuzijazmom već osmu godinu provodite u školama diljem županije, pokazuje koliko  promicanje vrijednosti Domovinskog rata zaslužuje važno mjesto u obrazovnom sustavu. Iako naša županija nije bila direktno pogođena ratnim razaranjima, od izuzetne je važnosti da očuvamo vrijednosti za koje su mnogi branitelji iz naše županije položili svoje živote te da mladi iz sjećanja aktivnih sudionika ratnih vremena čuju kroz što se sve moralo proći kako bi stekli neovisnost. Podrškom ovom projektu  činimo ono što bi svaka odgovorna zajednica trebala činiti, a to je očuvanje spomena na veliku žrtvu branitelja i teško stečenu slobodu u kojoj danas živimo“, istaknuo je župan u prigodnom govoru.

Predsjednik Podružnice Pavlović zahvalio je Županiji na dugogodišnjoj potpori. „Hvala na podršci koju ste iskazali od samih početaka što je i rezultiralo ovako kvalitetnim projektom Udruge koji je prepoznat i na razini cijele Hrvatske. Ove godine zbog pandemije koronavirusa nismo mogli sudjelovati u nastavi, no vjerujem da ćemo kroz donaciju  knjiga knjižnicama osnovnih i srednjih škola na najbolji način  nastaviti s promicanjem vrijednosti Domovinskog rata“, kazao je Pavlović.

Zahvali Županiji se priključio i tajnik Podružnice Vuković koji je istaknuo kako su predviđena predavanja umirovljenih vojno-policijskih časnika po školama  odgođena zbog epidemioloških razloga, no udruga će svakoj školi dostaviti komplet knjiga kako bi mladi upoznali istinske vrijednosti Domovinskog rata. „Zahvalni smo što je Županija i ove godine podržala tri naša projekta koja su od velike važnosti za nas branitelje, ali i cijelu populaciju naše županije. Uz projekt kojim promičemo vrijednosti Domovinskog rata organizirali smo i brojne okrugle stolove, a krajem ove godine ćemo organizirati i završni okrugli stol na temu ratne proizvodnje i humanitarne aktivnosti naše županije u ratnom razdoblju. Voljeli bismo na kraju sav prikupljeni materijal uobličiti i u monografiju kojom bi bile obuhvaćene sve ratne postrojbe Koprivničko-križevačke županije i sva  ratišta koja smo prošli“, kazao je Vuković te dodao kako se donacijom knjiga u projekt uključio i   Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata.

Služba ureda župana