Župan Koren uoči početka nove školske godine održao sastanak s ravnateljima, za učenike prvih razreda osigurani sigurnosni prsluci

Župan Darko Koren danas je u prostoru Doma mladih u Koprivnici održao sastanak s ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Koprivničko-križevačke županije uoči početka nove školske 2021./2022.  godine.

Tom prilikom, ravnateljima svih osnovnih škola na području županije tradicionalno su uručeni sigurnosni prsluci za učenike prvih razreda, koje su osigurali Županija i Županijska uprava za ceste KKŽ, kako bi na putu do škole bili što uočljiviji u prometu.

Sigurnosni prsluci pokazatelj su brige za naše najmlađe, a doprinijet će njihovoj većoj sigurnosti. Ovaj sastanak ujedno je bio prilika da, uz podršku našeg Zavoda za javno zdravstvo, ravnateljima predstavimo najnovije preporuke koje se tiču epidemioloških mjera te da s njima uskladimo sve detalje oko početka nastave. Veseli nas što ove godine imamo 26 prvašića više nego prošle, a ukupno oko osam i pol tisuća učenika osnovnih škola te oko tri i pol tisuće srednjoškolaca na području cijele županije. Spremni smo za početak nove školske godine, i što se tiče opreme, uputa i svega što je potrebno da bi sigurnost učenika bila na najvišoj mogućoj razini“, poručio je župan Koren te zahvalio ŽUC-u i ravnatelju Dragutinu Guzaliću na partnerstvu i dugogodišnjoj suradnji u projektu podjele sigurnosne opreme za učenike prvih razreda. Vozačima je uputio poziv da budu na posebnom oprezu u blizini škola.

Ravnatelj Guzalić dodao je kako je riječ o simboličnoj pomoći učenicima te naglasio: „Prsluci koje smo nabavili, a koji ima reflektirajuće trake, pomoći će učenicima da budu sigurniji u prometu u prvim danima. Naravno, željeli bismo da ih djeca nose i kasnije jer su od velike koristi, posebno navečer, te apeliram na roditelje i nastavnike da podsjećaju učenike da ih nose što duže. Također, prošle smo godine završili veliki projekt gdje smo na svim pješačkim prijelazima kod škola na području županije postavili više od 120 LED radarskih uređaja koji označavaju prelazak djece preko ceste. Uloženo je više od 1,5 milijuna kuna, a tijekom cijele godine radi se i na postavljanju i obnavljanju signalizacije te bojanju zebri u blizini škola.

 

Obzirom da će se i ova školska godina odvijati u zahtjevnim okolnostima pandemije koronavirusa, načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je kako su poduzete sve nužne epidemiološke mjere.

Županija je u dogovoru s osnivačima gradskih škola dogovorila da nastava u svim školama krene po A modelu što znači da će svi učenici krenuti s kontaktnom nastavom, a želimo da to tako i ostane. Učenici od petog do osmog razreda, kao i učenici srednjih škola morat će nositi maske. U slučaju da neki učenik ili nastavnik bude pozitivan, pojedinačno ćemo pristupati i rješavati takve situacije. Želja nas kao osnivača je da učenici idu u školu, to je najbolji oblik nastave i na taj način će ona biti kvalitetna, a vjerujemo da se i učenici tome raduju“, napomenuo je zamjenik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla naglasila je kako je koronavirus i dalje prisutan u populaciji, kako brojke novooboljelih rastu te kako je potrebno strogo se pridržavati epidemioloških mjera i uputa.

Uloga ravnatelja, nastavnika i razrednika je velika. Kao što smo do sada provodili mjere, tako ćemo i nadalje. Ako dođe do grupiranja i širenja korone u razredu, onda će više učenika, a po potrebi i cijeli razred ići u samoizolaciju. Dosad smo to uspješno provodili, za nas nova školska godina epidemiološki ne donosi ništa novo, a nastavnici i ravnatelji su taj segment već svladali“, pojasnila je ravnateljica Vadla te pozvala roditelje, nastavnike, učenike i sve ostale uključene u obrazovni sustav na suradnju i odgovorno ponašanje kako bismo što dulje zadržali stabilnu epidemiološku situaciju.

Na radnom dijelu sastanka ravnateljima je predstavljena aktualna epidemiološka situacija na području županije te se razgovaralo o tekućoj problematici, a župan je ravnateljima zahvalio što s velikim angažmanom pristupaju organizaciji nastave.

Nova školska godina počinje u ponedjeljak, 6. rujna, a župan Koren tom je prilikom ravnateljima, nastavnicima i učenicima poželio mnogo sreće i uspjeha u radu i učenju, istaknuvši kako na svima nama leži velika odgovornost.

 

Služba ureda župana